Home POLITIKA Etiketiranje “Soroševi plaćenici” nije bila prepreka da se predsednik Vučić sastane upravo...

Etiketiranje “Soroševi plaćenici” nije bila prepreka da se predsednik Vučić sastane upravo sa Sorošem

SHARE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku američkim investitorom Džordžom Sorošem i njegovim sinom Aleksom.  Ova informacija objavljena je kao potpuno očekivani deo protokola, uprkos tome što se poslednjih godina u delu srpskih medija, koji otvoreno podržavaju vlast, Soroš predstavlja kao sinonim zla.

„Soroš hoće rat u Srbiji“, „Žutom patkom ruši Vučića“, „Pakleni plan zloglasnog američkog tajkuna! Džordž Soroš plaća da migrant ostanu u Srbiji!”… ovo su samo neki od naslova u tim medijima.

Čak i predstavnici vlasti svojim izjavama doprinose ovakvim tezama, optužujući novinare da se pojedinim temama bave i istražuju samo zato što dobijaju sredstva iz fondova koji su u te namene i osnovani, i koja koriste i institucije Republike Srbija. Jedan od tih je i Fond Džordža Soroša.

Sve ovo nije bila prepreka da se predsednik Vučić sretne sa Sorošem.

loading...

Nakon sastanka Vučić je rekao:

„Saslušao sam ih, ali su i oni mene saslušali. Nismo se bavili tračevima, već ozbiljnim stvarima. Razmenili smo viđenja o dešavanjima u svetu, Evropi, na Balkanu. Mislim da je važno da na tako bitnom mestu kažem te stvari. Bio je to veoma zanimljiv razgovor“.

Ko je Džrodž Soroš

Džordž Soroš američki je milijarder i dobrotvor.

Preživeo je nacističku okupaciju u rodnoj Mađarskoj i pobegao iz nje posle Drugog svetskog rata kada je ta zemlja bila pod kontrolom Sovjetskog saveza.

Šta radi Fondacija za otvoreno društvo

Fondacija za otvoreno društvo, Srbija osnovana je 17. juna 1991. godine. Radila je pod nazivom Soros fondacija Jugoslavija  do  februara 1996. godine, kada je zbog davanja podrške razvoju demokratskog društva u Srbiji Vrhovni sud Srbije zabranio njen rad. Ponovo je registrovana iste godine pod nazivom Fond za otvoreno društvo, Jugoslavija, a 2012. menja ime u Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Na sajtu Fondacije navodi se između ostalog da “podržava aktivnosti organizacija i institucija građanskog društva”, kao i državnih i lokalnih organa vlasti, nezavisnih državnih organa  i drugih javnih institucija.

„Fondacija za otvoreno društvo je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava projekte i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture, otvorenosti, uvažavanja različitosti, punog poštovanja ljudskih prava svih i na promovisanje principa vladavine prava, dobrog upravljanja i odgovornosti i učešća građana u javnim poslovima, a u cilju stvaranja pretpostavki za održivi razvoj demokratskog i otvorenog društva u Srbiji“, navodi se na sajtu Fondacije.

Osnivač je Fondacije za otvoreno društvo koja i finansijski pomaže izgradnju odgovorne države, jačanje demokratskih institucija, profesionalnih medija i civilnog društva u postokumunističkim zemljama.

U Srbiji je devedesetih u vreme Miloševićevog režima kreirana teza “Sorošev plaćenik” ili „strani plaćenik“, a koristila se protiv onih koji su, da bi uopšte opstali, morali da se finansiraju iz svetskih fondova, koji za to i služe.

To nije nikakva tajna, kao što je i danas svaki konkurs koji raspiše Fond za otvoreno društvo, Evropska unija, Irex, USAID potpuno javna stvar u kojoj svako može da učestvuje sa svojim projektom.

To ne znači da takvi novinari rade po nalogu. To znači da su dobili sredstva koja odobravaju konkursne komisije za teme koje predlažu sami novinari.

Ipak, ovu vrstu etiketiranja poslednjih godina ponovo koriste mediji koji otvoreno podržavaju vlast za driskreditaciju svakoga ko se usudi da tu vlast kritikuje. Predstavnici vlasti, umesto da takvo etiketiranje osude, svojim izjavama ga praktično podstiču pa čak i sami koriste istu tezu u obračunu sa pojedinim medijima i političkim protivnicima.

Po poznatoj matrici ignoriše se to da pored medija, nevladinih organizacija, Soroševa Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji pomaže, primera radi, i izgradnju nezavisnih institucija države, tužilačka, sudijska udruženja…

Tim novcem pomagali su demokratizaciju društvo u Srbiji i o tome postoji javno dostupni podaci.

Iz takvih registara se primera radi vidi da i sama država koristi sredstva iz fondova poput Soroševog, a nezavisne institucije Republike Srbije čak iz tog istog Fonda.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here