Home DRUŠTVO Vranjske: Na konkursima većinu novca dobijaju mediji bliski SNS-u

Vranjske: Na konkursima većinu novca dobijaju mediji bliski SNS-u

SHARE

 

Redakcija ugašenog nedeljnika i internet portala “Vranjske” ocenila je danas da je saopštenje Vlade Srbije o tome koliko je njihov medij dobio novca na konkursima “licemerno i cinično”. Kako navode, u njihovom slučaju se upravo radi o pokušajima gušenja slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, a ne suprotno, kako tvrde iz Vlade.

“Svaka priča o raspodeli sredstava i pominjanje brojki gubi smisao kada se zna da je Vranjska Plus, lokalna stranačka televizija Srpske napredne sranke (SNS) u Vranju, samo na poslednjem gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobila od Grada Vranja čak 6,5 miliona dinara. Reč je o televiziji koja je formirana pre nešto više od godinu dana, za potrebe predizborne kampanje i izveštavanje o aktivnostima SNS na lokalu”, navodi se u reagovanju “Vranjskih”.

Taj list navodi da je na istom konkursu portal “Vranjskih” dobio 150.000 dinara, a štampano izdanje nije dobilo ništa, iako je reč o jedinim nedeljnim novinama na prostoru krajnjeg juga Srbije.

Redakcija Vranjskih navodi i da su još dve medijske kuće u rukama istih vlasnika, takođe bliske SNS-u na tom konkursu dobile 4,9 miliona.

loading...

Tako su, navodi se, ukupno 11,4 miliona od odobrenih 14,5, dobili mediji bliski vlasti.

Oni su dodali da ne traže da budu privilegovani, već samo da žele da imaju ravnopravan položaj prilikom raspodele sredstava na konkursima.

Takođe, kako piše u saopštenju, traže ravnopravnost i u odnosu državnih organa, pa i Poreske uprave prema medijima, bez obzira na to ko kakvu uređivačku politiku ima.

Redakcija Vranjdkih dodaje da državna i javna preduzeća kao oglašivače koriste samo usluge medija naklonjenih vlasti. Oni traže ravnopravan tretman u oglašavanju.

“Vranjske” su odbacile tvrdnje da se bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO. Pojašnjavaju da je PIO fons njima poslao otkaz ugovora o zakupu 31. januara, ali su oni 21. marta poslali zahtev za zaključenje novog ugovora.

Na taj zahtev nam oni nisu odgovorili, ali nam sve vreme dostavljaju mesečne fakture preko kojih plaćamo zakupninu. Računamo da to predstavlja prećutni dogovor za nastavak odnosa između zakupodavca i zakupca do potpisivanja novog ugovora. Jesmo jedno vreme bili u kašnjenju što se tiče plaćanja, i to usled otežanog poslovanja, ali smo sve obaveze izmirili”, navele su “Vranjske”.

Redakcija tog lista smatra i da je razlog za pokušaj njihovog proterivanja iz prostorija Fonda PIO politički motivisan jer se dešava u momentu kada kadrovi SNS preuzimaju rukovodjenje filijalom tog fonda u Vranju.

Vlada Srbije je danas odbacila je tvrdnje da se u slučaju nedeljnika “Vranjske” radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja i navela da je taj list u proteklom periodu dobio značajne sume od republičkih i gradskih vlasti.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here