Home DRUŠTVO Uvodi se naplaćivanje ulaza na Kalemegdan?

Uvodi se naplaćivanje ulaza na Kalemegdan?

SHARE

Ulaz na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave mogao bi da se naplaćuje. Kako je za B92.net izjavila gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, to bi moglo da se dogodi za “narednih godinu ili dve”.

Ona je pojasnila da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP “Kalemegdanska tvrđava” doneti veća sredstva.

Odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP “Beogradska tvrđava” koji čine pet članova i predsednik. “Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj”, rekla je Ivona Jevtić.

Nešto kasnije nakon objavljivanja ove izjave gradska sekretarka je uputila medijima demanti zbog, kako se navodi, “nepotpuno i bombastično prenetih informacija u medijima o mogućem naplaćivanju ulaza u delu Kalemegdanske tvrđave”.


„Beogradska tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju kompleks od izuzetnog značaja za Srbiju i Beograd i deo su našeg nacionalnog blaga, istorije i identiteta. Bilo kakve odluke u vezi sa tvrđavom nikako se neće donositi bez konsenzusa svih relevantnih institucija, kako na državnom tako i na gradskom nivou. Stoga je nešto što je bilo na razini razgovora i ideje u medijima preneto kao odluka. To je nedopustivo. Naprosto je bilo reči o tome da je u svetu to česta praksa, ali odluka o tome neće zavisiti od preduzeća koje se o tvrđavi stara niti od bilo čijih afiniteta, navodi se u njenom pojašnjenju.

loading...

Tvrđava kao zaštitni znak Beograda, ono po čemu smo u evropskim i svetskim razmerama poznati, ostaje deo gradske baštine na dobrobit svih građana i posetilaca našeg glavnog grada, navodi se u demantiju.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here