Home DRUŠTVO NUNS i NDNV: Gašenje Vranjskih posledica konstantnih političkih pritisaka

NUNS i NDNV: Gašenje Vranjskih posledica konstantnih političkih pritisaka

SHARE

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da smatraju da je gašenje nedeljnika Vranjske direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode, kako su naveli, zastrašujuća vest za medijske profesionalce.

Kako se navodi u saopštenju medijskih udruženja, “veoma veoma je mali broj medija u zemlji koji profesionalno izveštavaju, u interesu građana a ne vlasti, i upravo su ti mediji izloženi dramatičnim pritiscima”, pri čemu se, kako navode “vlast ne libi da otvoreno instrumentalizuje državne institucije u tu svrhu – od raznih inspekcijskih službi do pravosuđa”.

NUNS I NDNC dodaju i da “dok su mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izloženi konstantnim pritiscima, i dok im je skoro u potpunosti onemogućen pristup novcu građana namenjenom javnom interesu u sferi javnog informisanja sa druge strane, “režimski mediji troše enormne količine novaca poreskih obveznika, opraštaju im se poreski dugovi i omogućavaju brojne druge olakšice i stimulacije”.

Udruženje napominju i da “dok napade i pretnje novinarima i medijima koji nisu po volji vlasti niko ne odgovara godinama, dotle tužilaštvo i policija pokazuju nevereovatnu efikasnost kada su u pitanju pretnje i napadi na predstavnike vlasti i medija njima bliskih – što govori o još jednom veoma zabrinavajućem obliku diskriminacije”.

loading...

Dodaju i da su posebno na udaru lokalni mediji koji su izloženi samovolji “lokalnih političkih kabadahija” i koji imaju veoma ograničeno i siromašno tržište, a i ono je u velikoj meri zavisno od vlasti.

“U ovakvoj situaciji, nikoga – ni građane, ni nevladin sektor, ni međunarodne organizacije – ne bi trebalo da iznenadi ukoliko se Srbija veoma uskoro, jednog jutra probudi bez ijednog slobodnog profesionalnog medija” zaključuju udruženja dodajući:

“Nadamo se da gašenje Vranjskih nije znak da su medijske slobode u Srbiji, bar one na lokalnom nivou, doživele konačni poraz pod pritiskom vlasti”.

Podsetimo, juče je saopšteno da posle više od dve decenije Vranjske prestaju da postoje, dok je osnivač ugašenih novina “Vranjskih” i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović saopštio danas da je počeo štrajk glađu.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here