Home DRUŠTVO Šabić: Predlog zakona o nacionalnom DNK registru manjkav i nedosledan

Šabić: Predlog zakona o nacionalnom DNK registru manjkav i nedosledan

SHARE

 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da Predlog zakona o nacionalnom DNK registru, koji je stigao u Skupštinu, ima manjkavosti i nedoslednosti.

Poverenik je u pismima predsednicima odbora za odbranu i unutrašnje poslove i za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova upozorio da analiza DNK, odnosno biološkog materijala predstavlja najinvazivnije zadiranje u privatnost, i da se njom može otkriti ogroman broj podataka o ličnosti, uključujući i one iz kategorije najosetljivijih.

Zbog toga se ovome mora pristupati sa ’’zaista posebnom pažnjom’’, naveo je Poverenik.

To, između ostalog, podrazumeva jasno i precizno definisanje kruga lica u odnosu na koje je ovakva obrada podataka opravdana, kao i jasno definisanje rokova čuvanja prikupljenih podataka.

loading...

Šabić je ukazao da je u toku pripreme zakona predlagačima dao mišljenje, u kojem je ukazao na manjkavosti i nedoslednosti, kao i na neusklađenost teksta zakona sa osnovnim evropskim i međunarodnim standardima u oblasti obrade genetskih podataka.

Kako navodi, zakon je neuskađen sa Preporukom Saveta Evrope o genetičkoj privatnosti i ne poštuje standarde uspostavljenih u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

On je nepomenuo da njegove primedbe nisu uvažene.

Prema njegovim rečima, u predloženom zakonu nisu precizno definisani uslovi pod kojima se vrši upis, korišćenje i brisanje podataka sadržanih u registru, niti se pravi razlika između obrade podataka o licima koja su osumnjičena za izvršenje nekog krivičnog dela ili protiv kojih se vodi krivični postupak, s jedne strane, i lica oštećenih izvršenjem krivičnog dela (žrtve), s druge strane.

Isto tako, ni rokovi čuvanja podataka u nacionalnom DNK registru nisu precizno utvrđeni, a ni tu se ne pravi nikakva razlika izmedju lica koja su osumnjičena, okrivljena, pravnosnažno osudjena ili pravnosnažno oslobodjena.

Poverenik je upozorio i da Ustav Srbije u članu 42. utvrduje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom. Isključivo zakonom, ne podzakonskim aktima, s čime u suprotnosti da bliže propise o načinu vođenja nacionalnog DNK registra propisuje Vlada, kako je to predviđeno Predlogom zakona.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here