Home DRUŠTVO Sindikat: Direktor oštetio državu za 400.000 evra

Sindikat: Direktor oštetio državu za 400.000 evra

SHARE

Zaposleni u kragujevačkom zavodu za hitnu medicinsku pomoć najavljuju proteste uoči izbora rukovodioca te ustanove

 Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu u prethodnih nekoliko godina izuzetno je loše vođen, što je dovelo do nepotrebnog i nekontrolisanog trošenja ogromne sume novca, loše organizacije službe koju sve vreme amortizuje entuzijazam zaposlenih, kao i do loših međuljudskih odnosa.

Za hitnu smenu direktora Zavoda, Aleksandra Kličkovića, nedavno se na tajnom glasanju izjasnilo 119 od ukupno 150 zaposlenih radnika, od kojih je glasalo njih 126. Sindikat ustanove će 19. septembra, na dan ponovne kandidature aktuelnog direktora za tu funkciju, da organizuje veliki protest, tokom kojeg će u javnost da bude obaveštena o svim njegovim navodnim zloupotrebama i nezakonitih radnjama, te o nekorektnosti i bahatosti, navodi se na početku jučerašnjeg obraćanja Sindikata i zaposlenih u kragujevačkom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, Gradskom veću, svim odborničkim grupama u lokalnom parlamentu, kao i medijima.

Sindikat Zavoda navodi da direktor Kličković nema pomoćnika već godinu dana, da je skoro kompletan Stručni savet ustanove podneo ostavku, nezadovoljan nepoštovanjem lošim rukovođenjem Zavoda, da nije sazvao kolegijum pola godine, da veoma loše sarađuje sa sindikalnom organizacijom, i da je “u sudskom procesu sa skoro svim zaposlenima”. Dodaje da je Državna revizorska institucija (DRI ), kontrolišući poslovanje Zavoda, otkrila malverzacije sa putnim nalozima, sa normiranjem utroška goriva za pojedina vozila, zatim nepostojanje ugovora o volontiranju, neregularno plaćanje radnika angažovanih na obezbeđenju javnih skupova, isplaćivanje stimulacija “na ruke”, a bez pravovremene odluke Upravnog odbora i druge.

Ističe se, potom, da direktor Kličković nije ispoštovao zakonsko pravo kojim se zaposlenima u Zavodu za hitnu pomoć garantuje plaćanje rada nedeljom, usled čega su radnici to pravo ostvarili sudskim putem. Da je zaposlenima uredno, kako to zakon nalaže, plaćen rad nedeljom, Zavod bi za te namene izdvojio 1,5 miliona dinara. Kako to, voljom direktora, nije urađeno, Zavod će, nakon odluke nadležnog suda, pored obaveznih 1,5 miliona dinara zaposlenima, morati da plati i 8,5 miliona dinara za sudske troškove, odnosno ukupno 10 miliona dinara.


– Direktora Kličkovića tužilo je 130 radnika Zavoda, i to lekara, tehničara i vozača, zbog neplaćenog prekovremenog rada u iznosu od 150.000 evra, koji sa kamatama i sudskim troškovima dostiže svih 300.000 evra… Pored ovoga, u poslednjih nekoliko meseci protiv direktora i ustanove podnete su tri krivične prijave i po dve prijave MUP i inspekciji. Svojim (ne)činjenjem, direktor Kličković je gradu i državi naneo štetu od 400.000 evra, dok je šteta pričinjena ustanovi – neprocenjiva, ističu u Sindikatu zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Navode da su o svemu ovome “detaljno i blagovremeno obaveštavali sve relevantne ustanove”, te da je nakon njihovog nereagovanja “jasno je da će sve dosadašnje sudske troškove koje je direktor Kličković uzrokovao, nepoštovanjem zakona i propisa, morati da plate građani Kragujevca”.

loading...

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here