Home POLITIKA Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo; Dačić: Tači živi u...

Tači: Srbija će u bliskoj budućnosti priznati Kosovo; Dačić: Tači živi u paralelnom svetu

SHARE

 

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je za Glas Amerike da će Srbija u bliskoj budućnosti doneti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova. On je takođe naveo da dijalog između Prištine i Beograda nema alternativu i da je on u interesu “obe države, regiona, ali i međunarodnog faktora na Kosovu”.

“Mir između Kosova i Srbije znači mir i stabilnost celog regiona, evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju. Obe strane će imati korist”, ocenio je Tači.

“Želim da verujem da će nova stranica u dijalogu, koja će biti otvorena između dve države biti finalna faza”, rekao je Tači i da će obezbediti perspektivu za integraciju Kosova u UN i ubrzati evropske integracije Srbije.

Tači je rekao da je važno da SAD ima jasnu poziciju o procesu dijaloga i da samo zajedničko angažovanje Unije i SAD može dovesti do trajnog, efikasnog, sprovodivog sporazuma i konačnog dogovora koji će podrazumevati članstvo Kosova u UN.

loading...

On je najavio i da će se raditi na sveobuhvatnoj normalizaciji državnih odnosa, ali i pomirenju između dva naroda jer je to u interesu Kosova, Srbije i regiona.

“Što se tiče priznanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti, u trenutku koji srpske institucije odrede”, rekao je Tači.

“Mi ne možemo nametati agendu što se tiče priznanja Kosova, ali je sigurno da Kosovo i Srbija ne mogu ostati u statusu kvo, već se moraju ubrzati evropske i evroatlantske integracije Srbije i Kosova”, objasnio je Tači i dodap da je bitno da jedni druge ne uslovljavamo.

Dačić: Nikada nećemo priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Hašim Tači očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svetu”, ocenio je Dačić, reagujući na Tačijev intervju.

“Vreme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rešenja. Ultimatumi i prevare neće proći”, naglasio je Dačić u saopštenju dostavljenom iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Izvor: N1

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here