Home DRUŠTVO Izmenjen ugovor sa Al Rawafedom, Vulin: Ne mogu o detaljima plaćanja, to...

Izmenjen ugovor sa Al Rawafedom, Vulin: Ne mogu o detaljima plaćanja, to nije moj posao

SHARE

 

Ministarstvo odbrane potpisalo je aneks ugovora sa arpasko-srpskom kompanijom Al Rawafed kojoj je, kako je ranije objavio Insajder, po povlašćenim uslovima, bez javne licitacije, dato na korišćenje 3.500 hektara vojnog zemljišta u pogonu Karađorđevo u Vojnoj ustanovi Morović.

Za aneks ugovora saznalo se praktično slučajno, kada je ministar odbrane Aleksandar Vulin umesto odgovora na pitanje novinara Insajdera da li je ugroženo funkcionisanje pogona “Karađorđevo” jer je, kako smo utvrdili, dobit Vojne ustanove šest puta manja nego što je bila pre dolaska investitora iz Ujedinjenih arapskih emirata, rekao sledeće:

„Gubitka nema. Siguran sam da ćete se uveriti da sve funkiconiše. Ima dovoljno zemlje za funkiconisanje ergele. Kao što znate, i ugovor menjamo, potpisali smo i aneks. Samo poboljšavamo uslove, zadovoljan sam ulaganjima i u narednim godinama ćemo se truditi da dobijemo što više novca“.

Vulin, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje šta je izmenjeno aneksom, kao i koliko će novca Al Rawafed u buduće uplaćivati u državnu kasu s obzirom na to da je bivši ministar Đorđević početkom marta u izjavi za Insajder potvrdio istaživanje Insajdera da kompanija Al Rawafed nije uplatila državi Srbiji ni dinar za korišćenje zemljišta koje obrađuje već dve godine.

loading...

Ministar je rekao da trenutno „ne može da govori konkretne detalje, jer to nije njegov posao“.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, firma Al Rawafed koja je po povlašćenim uslovima dobila u zakup 3. 500 hektara vojnog poljoprivrednog zemljišta posluje sa gubicima a dve godine nije platila ni dinar za korišćenje zemlje u Karađorđevu nadomak Bačke Palanke.

Ovo je potvrdio odgovarajući na pitanja novinara Insajdera u martu ove godine i ministar odbrane Zoran Đorđević.

U međuvremenu, kada je na čelo ministarstva odbrane došao Aleksandar Vulin, novinarima redakcije Insajder dostavljen je odgovor na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja koji su novinari Insajdera uputili još oktobra prošle godine, a ticao se podacima i uplatama kompanije Al Rawafed za korišćenje 3.500 hektara državne zemlje Vojne ustanove Morović u Karađorđevu.

U odgovoru je tada navedeno, da je kompanija Al Rawafed uplatila 109.000 evra za 2015. i 216.000 evra za 2016. godinu, što znači da je nakon sklapanja poslovno tehničke saradnje sa Al Rawafedom budžetski prihod od tog zemljišta, na godišnjem nivou, manji i do šest puta.

Naime, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, pre dolaska investitora država je od obrađivanja tih parcela zarađivala više od 700.000 evra godišnje.

Iz dopisa Ministarstva nije jasno kada je do ovih uplata došlo, u pravo imajući u vidu da je bivši ministar odbrane Zoran Đorđević početkom marta rekao da kompanija Al Rawafed nije uplatila državi Srbiji ni dinar.

Ugovor potpisan uprkos procenama da će biti štetan

Prema istraživanju Insajdera, ugovor sa Al Rawafedom sklopljen je uprkos protivljenju stručnih službi vojske.

Sektor Ministarstva odbrane za materijalne resurse dao je još krajem 2013. mišljenje da za Ministarstvo ne može biti prihvatljiva ponuda da Al Rawafed plaća nadoknadu od 20 odsto ostvarenog godišnjeg profita na tom zemljištu.

Ovaj sektor je ocenio da bi u slučaju da Al Rawafed ne ostvari planirani profit “naš prihod bio ravan nuli”.

U dokumentu do koga je došao Insajder navodi se i da je jedino prihvatljivo da kompanija isplaćuje fiksnu naknadu plus 20 odsto od profita, ali ne manje od 327 evra po hektaru godišnje.

Arapska ulaganja u Srbiju: Predugovor s jednom, a posao s drugom kompanijom

U međuvremenu, novinari Insajdera otkrili su i da je pre potpisivanja ugovora sa kompanijom Al Rawafed 2013. godine potpisan predugovor ali sa drugom kompanijom. Mediji su tada izveštavali da je predugovorom predviđeno da će arapska kompanija hektar njive prve klase kupovati po ceni od  12.500 evra, a zakup po hektaru plaćati između 250 i 370 evra godišnje.

Međutim, sve je ostalo na predugovru jer je godinu i po dana kasnije potpisan ugovor s drugom firmom, Al Rawafed International investment, koja je, prema istraživanju Insajdera, osnovana samo nekoliko meseci pre sklapanja posla s državom Srbijom.

Predugovor s Al Dahrom o prezimanju poljoprivrednih kombinata, koji nije realizovan, kao i ugovor s Al Rawfedom sklopljeni su na osnovu međudržavnog sporazuma Vlade Srbije i UAE.

Istraživanje Insajdera o poslovima države sa kompanijom AL Rawafed iz UAE objavljeno je u emisiji Insajder bez ograničenja „Čija je zemlja…“.

 


IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here