Home DRUŠTVO Bivši načelnik u DB-u: Ne znam ko je naredio da se obustavi...

Bivši načelnik u DB-u: Ne znam ko je naredio da se obustavi praćenje Ćuruvije na dan ubistva

SHARE

 

Bivši načelnik Četvrtog odeljenja beogradskog centra Državne bezbednosti Branko Važić izjavio je danas da je na dan ubistva novinara Slavka Ćuruvije prekinuto njegovo praćenje, ali da ne zna ko je to naredio.

Na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, Važić je rekao da je iz knjige dežurstva u Centru Državne bezbednosti video da je naređen prekid pratnje.

“Bilo mi je čudno, ali to nisam komentarisao”, rekao je Važić.

Važić je rekao da je za praćenje Ćuruvije bio izdat nalog i da su ga pratili pripadnici Devetog odeljenja.

loading...

On je naveo i da su operativci sa terena izveštavali dežurne načelnike u Centru o dešavanjima na terenu.

Važić je rekao i da je za ubistvo Ćuruvije saznao kada je došao na dežurstvo i da mu je to preneo načelnik koji je prethodno dežurao.

Posle Važića počeo je da svedoči bivši radnik DB-a Vladimir Martinović, a u sudnicu je došao i bivši načelnik Bezbednosno-informativne agencije Miša Milićević.

Za ubistvo Ćuruvije su optuženi bivši načelnik DB Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. godine. Za Kurakom je raspisana međunarodna poternica.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio 17. avgusta da se dvojici optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. Milanu Radonjiću i Ratku Romiću ukida pritvor i zamenjuje blažom merom – kućnim pritvorom uz elektronski nadzor.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine za vreme NATO bombardovanja u prolazu zgrade u kojoj je živeo, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Prema navodima optužnice, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Izvor: insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here