Home DRUŠTVO Atanacković: Uslov olakšice za privrednike

Atanacković: Uslov olakšice za privrednike

SHARE

Prvi put se u Socijalno-ekonomskom savetu došlo do konsenzusa kada je u pitanju povećanje minimalne cene rada, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i istakao da je potrebno podići i ostale zarade, ali da je očigledno da privreda nema snage za tako nešto bez olakšica za privrednike.

“Uvek su sindikati, pa i ovaj put, tražili više, polazeći od socijalnog položaja onih koji primaju te minimalne zarade. Mi zaista smatramo da je potrebno podići ne samo minimalnu platu nego i ostale zarade, ali očigledno je da privreda nema snage za tako nešto bez olakšica privrednicma”, rekao je Atanacković gostujući u Dnevniku RTS.

Ističe da je potrebno rasteretiti privredu i u finansijskom smislu.

“Na početku razgovora juče smo rekli da možemo prihvatiti bilo koje povećanje pod uslovom da se to ne odrazi na lošije poslovanje u narednoj godini… Bili smo spremni da prihvatimo povećanje koje bi bilo na nivou projektovanog BDP, negde oko tri odsto, ništa više od toga.

Spremni smo da prihvatimo i više, 154 koliko su tražili sindikati, ako se vlada odrekne dodatnog prihoda. Nije logično da više damo zaposlenom, a da i država uzme više kroz budžet”, objasnio je Atanacković.

Na pitanje da li će jedna od tema sa predstavnicima MMF biti i pitanje neoporezivog dela zarada, Atanacković kaže da će verovatno biti, iako je to manje značajna tema u tom razgovoru od teme povećanja plata u određenim sektorima javne potrošnje.


loading...

“Nisam siguran da će to uzeti pažnju, ali povećanje od 10 odsto je ozbiljno povećanje jer je bilo manje od osam odsto u prethodnom periodu”, istakao je predsednik Unije poslodavaca.

Budžet bi se, smatra, mogao puniti i na druge načine, kako bi se došlo do povećanja i ostalih, a ne samo minimalnih zarada.

“Očigledno da zbog toga što se linearno oporezuju zarade i preraspodela ne možemo da očekujemo bogzna kakvo povećanje, jer je rast BDP ograničen. Očekivali smo da će biti tri ili više odsto. Daj bože da bude preko dva, ali to je nedovoljno da bi zarade mogle da rastu na nivou od 10 odsto ili više od toga. Sve preko toga bi nas vuklo u inflaciju ili nova zaduživanja”, upozorio je Atanacković. (kraj) sv

Objašnjava da nemamo dovoljno sredstava za investicije koje bi dolazile iznutra.

“Očekujemo uvek neke investicije iz sveta, a razglog je suviše veliko opterećenje privrede. Imamo relativno skroman porez na profit, koji je 15 odsto, ali mi do profita ne možemo doći zbog parafiskalnih nameta, tako da je privredniku svejedno, on na kraju vidi sam rezultat, ako nema mesta za nove investicije, za širenje posla, nova zapošljavanja, onda privreda ostaje tu gde je, a očekivati razvoj iz direktnih stranih investicija nije dugo održiv”, zaključio je Atanacković.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here