Home DRUŠTVO Završeno suđenje Naseru Oriću, presuda 6. oktobra

Završeno suđenje Naseru Oriću, presuda 6. oktobra

SHARE

 

Izlaganjem završnih reči odbrane u Sudu BiH danas je završen postupak protiv ratnog komandanta nekadašnje Armije BiH za Srebrenicu Naseru Oriću. Izricanje presude zakazano je za 6. oktobar.

Odbrana traži Orićevo oslobađanje jer smatra da nema dokaza za njegovu krivicu.

Orića, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem, Tužilaštvo tereti za ratne zločine na području opštine Srebrenica u julu 1992.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. u Bernu po poternici Srbije, na putu za Švajcarsku gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici.

loading...

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Nedavno je Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sud BiH Orića oglasi krivim i izrekne mu kaznu.

Na prethodnom ročištu svedoci su prepoznali Orića kao neposrednog izvršioca zločina.

Orić je bivši bošnjački komandant koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”.

Pripadnik specijalnih jedinica JNA, obezbeđivao Miloševića, hapsio Draškovića

Ratni komandant muslimanskih snaga je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, pre raspada Jugoslavije, bio pripadnik specijalnih jedinica JNA za atomsku i hemijsku odbranu.

Potom je završio šestomesečni kurs u Zemunu i radio upolicijskoj stanici Savski Venac u Beogradu kao pripravnik tokom 1988. da bi potom kao član policijske jedinice za specijalne akcije, imao je obuku još dve godine.

Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a, a po povratku u Beograd, kako su izvestili tada mediji, bio je telogranitelj Slobodana Miloševića, a tokom 9. marta je učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića.

Karijeru u BIH počinje u avgustu 1991. godine u policijskoj stanici na Ilidži, na periferiji Sarajeva da bi potom bio prekomandovan u policijsku stanicu u Srebrenici gde je naredne godine unapređen u šefa policijske stanice u Potočarima.

Po izbijanju rata u BIH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Staba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.

Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica. Orić sa saradnicima je u julu 1995, pre nego što je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisani helikopterom na područje pod kontrolom Armije BIH.

Izvor: B92

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here