Home DRUŠTVO Sindikati i poslodavci odbacili Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

Sindikati i poslodavci odbacili Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti

SHARE

 

Reprezentativni sindikati i Unija poslodavaca Srbije odbili su na sednici Socijalno-ekonomskog saveta da podrže Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti jer smatraju da je nejasan i da nije moguće primeniti odredbu da u strukturi zaposlenih žene budu zastupljene 40 odsto.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je agenciji Beta da je nacrt tog zakona urađen bez konsultacija sa sindikatima i poslodavcima, odnosno s onima koji treba da ga primene.

On je rekao da taj sindikat podržava opredeljenje da žene u strukturi zaposlenih budu zastupljene više nego sada, ali da nije uvek primenjivo da to bude 40 odsto, kako predvidja Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti.

“Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti zalazi i u strukturu firmi, što nije prihvatljivo”, rekao je Stojiljković.

loading...

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Betu da Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti neprihvatljiv i da su neki njegovi delovi nejasni i nisu u skladu sa evropskim standardima.

“Nacrt zakona je neprihvatljiv i oko njega se napravio cirkus jer u izradi nisu učestvovali sindikati, poslodavci, a i ministar rada tvrdi da nisu tražene konsultacije od tog ministarstva”, rekao je Atanacković.

Jedna kompanija koja ima lanac trgovinskih radnji trebalo bi, kako je rekao, da po tom Nacrtu otpusti žene jer čine 75 odsto zaposlenih i zaposli muškarce.

“Čuo sam i da je ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu rekao da nema mogućnost da zaposli više muškaraca da bi napravio rodnu strukturu kako Nacrt predviđa da odnos žena i muškaraca bude 40 odsto prema 60 odsto”, rekao je Atanacković.

Dodao je da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti predvideo da se čak formira radno telo pri Vladi Srbije koje bi kontrolisalo izveštaje o strukturi zaposlenih koje bi poslodavci morali godišnje da dostave, da ih ažuriraju, a u suprotnom bili bi novčano kažnjeni.

“Svi se slažemo da za izvršioca svih poslova treba tražiti najboljeg čoveka u svakom smislu, bilo kog da je pola”, rekao je Atanacković.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je juče da će Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti biti prosledjen Ministarstvu za rad na doradu.

Mihajlović je rekla da kao ovlašćeni predlagač Nacrt zakona više neće slati na vladine odbore, već da će ga predati Ministarstvu za rad da se doradi onaj deo koji smatraju da je problematičan.

Insajder: Šta Ministarstvo za rad ima protiv Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti

Novinari Insajdera su došli do internog dokumenta Ministarstva rada koji je poslat potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović 15. avgusta i u kome su navedene sve zamerke na Nacrt zakona.

Prema analizi Insajdera, ministarstvo se protivi Nacrtu jer smatra da bi, zbog mera štednje koje su na snazi, ovaj zakon mogao da dovede do nesrazmerno većeg otpuštanja muškaraca u javnom sektoru, kao i da bi obaveze vođenja evidencije o rodnoj ravnopravnosti u privatnom sektoru moglo negativno uticati na investicionu klimu, jer se time poslodavcima nameću nove administrativne obaveze i dižu „troškovi poslovanja“.

Takođe, kako se navodi u dokumentu koji je poslat potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, načelni razlog zbog kog Ministarstvo rada traži da se zakon vrati na početak je i to što je, kako navode, upravo to ministarstvo nadležno da izrađuje, ali i predlaže Vladi propise „kojim se uređuje materija na na koju se odnosi dostavljeni Nacrt“, a ne Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Izvor: Beta,

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here