Home POLITIKA Karić: Poslednji sam čovek koji sme da se ljuti na predsednika Vučića

Karić: Poslednji sam čovek koji sme da se ljuti na predsednika Vučića

SHARE

 

Vlasnik “BK grupe” Bogoljub Karić izjavio je da je zainteresovan za kupovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), ali da o tome nije razgovarao ni sa kim iz vlasti.

Karić je u intervjuu za televiziju N1 naveo i da mu nije želja da taj poljoprivredni kombinat kupi mimo pravila tržišne utakmice.

“Pored građevinarstva, želimo da naša porodica uđe u oblast poljoprivrede, to jest agrara. Ta agroindustrija, koju nikad nismo radili u životu, to nije naš biznis, ali pozvali bismo Holanđane, Izraelce, ljude koji su najuspešniji u tome, da naprave nešto i vrate ugled PKB-u. To je naš cilj, ali nije važno: uspemo da dobijemo to, videćemo, ne uspemo – ništa ne smeta, idemo dalje”, rekao je Karić.

Trka za PKB

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 19. januara ove godine javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća – Poljoprivredna avijacija PKB, EKO – LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

loading...

Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a u februaru ove godine dostavilo je osam investitora iz Srbije i sveta.

Tada je potvrđeno da su pisma dostavile srpske kompanije Industrija mesa “Matijević” i MK Komerc, kao i Al Dahra iz Ujedinjenih Aparskih Emirata, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena ne mogu da budu objavljena.

On je za sebe rekao da je “srpski Tramp” i da mu nije želja da kupi fabriku za tri dolara ili da mu vlast pokloni nešto.

“Nisam ja iz takve porodice. Ja nisam ništa privatizovao u ovoj zemlji, sve smo iz temelja napravili sami svoje”, rekao je Karić.

Karić je demantovao medijske navode da je ljut na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodao da bi mu bila čast da se vidi sa njime, ali kako je rekao, nema takvu priliku.

“Pa ja sam poslednji čovek koji sme da pomisli da se ljuti na predsednika, a ne da se stvarno ljuti. To je nezamislivo”, rekao je Karić.

Lider Pokreta snaga Srbije i vlasnik BK grupe Bogoljub Karić vratio se u Srbiju 30. decembra prošle godine posle 10 godina u bekstvu. Pre toga obustavljena je istraga protiv njega i ukinuta poternica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal vodilo je istragu protiv Bogoljuba Karića zbog sumnje da je prilikom osnivanja Mobtela s državnim PTT-om 1994. oštetio budžet Srbije i pribavio korist od gotovo 22 miliona evra. Sumnjalo se da je država oštećena za razliku između realne i prikazane vrednosti imovine koja je uneta u Mobtel.

Drugi postupak u kom se Bogoljub Karić teretio za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica od 1998. do 2005. u slučaju izvlačenja novca iz Mobtela je obustavljen još u septembru ove godine zbog zastarelosti, a prema saznanjima Insajdera za šest godina nije zakazano nijedno ročište.

I dok je bio na međunarodnoj poternici Karić se sastajao sa zvaničnicima Srbije, a u poslednjih par godina je često bio prisutan u srpskim medijima.

Krajem 2015. godine, delegacija Srbije koju je predvodio predsednik Tomislav Nikolić je prilikom zvanične posete Belorusiji prisustvovala otvaranju gradilišta kompanije Bogoljuba Karića. Na snimku Beloruske televizije vidi se da predsednik Srbije i ministar Željko Sertić stoje pored Bogoljuba Karića koji je u tom trenutku na poternici.

Tokom devedesetih, kada je stekao najveći deo bogatstva, Bogoljub Karić je u vladi Mirka Marijanovića bio ministar bez portfelja. Tu funkciju je obavljao od oktobra 1998. do polovine naredne godine, kada je podneo ostavku.

Godine 2004. je osnovao Pokret snaga srbije. Te godine Bogoljub Karić je kao kandidat svoje stranke bio treći na predsedničkim izborima, iza Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Godine 2010. SNS je sklopio sporazum s Pokretom Snaga Srbije, a zamenica predsednika i supruga Bogoljuba Karića Milanka Karić počela je da se pojavljuje na mitinzima Srpske napredne stranke. Na parlamentarnim izborima 2012. osvojila je dva poslanička mandata, učestvujući na listi Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić. Bogoljub Karić se tokom kampanje za predsedničke izbore u aprilu ove godine pojavljivao na mitinzima Aleksandra Vučića i otvoreno podržavao njegovu kandidaturu.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here