Home POLITIKA I Haradinaj predlaže unutrašnji dijalog

I Haradinaj predlaže unutrašnji dijalog

SHARE

Ramuš Haradinaj, koji je danas zvanično preuzeo dužnost kosovskog premijera, kaže da dijalog sa Beogradom nema alternativu, ali da pre njegovog nastavka treba održati unutrašnji dijalog na Kosovu. U intervjuu za Glas Amerike on je   dodao da treba iskoristiti svaku priliku za uspostavljanje poverenja sa kosovskim Srbima, ne samo na jugu, već i na severu.

’’Razume se da dijalog sa Srbijom nema alternativu iako imamo tragičnu istoriju, ne možemo poništiti činjenicu da smo susedi i da to i ostajemo. Zbog toga, dijalog moramo vratiti ljudima, dijalog između naroda, a ne samo između političke elite’’, rekao je Haradinaj.

Pod unutrašnjim dijalogom na Kosovu, Haradinaj podrazumeva razgovor o normalizaciji odnosa sa Beogradom sa civilnim društvom, medijima, opozicijom, sa svima, kako se ne bi dogodilo da “kada predstavnici Kosova predstavljaju Kosovo ne dođu u situaciju da posle ne mogu da sprovedu ono što je dogovoreno”.

’’To se desilo u prošlosti i bićemo pažljiviji sa našim daljim koracima i dostignućima’’, rekao je Haradinaj.

Upitan kakav zapravo uticaj može imati Srpska lista, zahvaljujući čijoj podršci je izglasan njegov kabinet, Haradinaj kaže da je “vlada položila zakletvu da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima”.

loading...

’’To je moj odgovor na taj stav, a u isto vreme mi moramo iskoristiti svaku priliku da izgradimo poverenje i sa kosovskim Srbima, na sreću imamo dobru komunikaciju sa drugim zajednicama, ali treba i sa Srbima, ne samo na jugu, već i na severu’’, rekao je Haradinaj.

Na konstataciju da analitičari i opozicija kažu da njegova vlada neće trajati duže od šest meseci, Haradinaj kaže da nije bitno koliko će ova vlada biti na vlast, već je bitno da to bude vlada građana.

’Verujem da ćemo imati pun mandat i da ćemo raditi tokom čitavog mandata kako bi se na Kosovu dogodilo ono što se od nas i mene očekuje, u ovom trenutku su očekivanja velika i svestan sam toga, međutim ozbiljno ću pristupiti poslu’’, rekao je Haradinaj.

Kada je reč o razgraničenju sa Crnom Gorom, Haradinaj kaže da će potpisani sporazum, koji je Podgorica već ratifikovala, biti korigovan, zato što je, kako je rekao, sadašnja verzija pogrešna.

’’Sporazum po meni ima greške, verujem da ćemo te greške identifikovati, sigurno ćemo uraditi novu ekspertizu, dakle dovešćemo druge stručnjake a ne one koji su u prošlosti radili kao što su Murat Meha i ostali, i oni će naći istinu, jer sporazum je pogrešan’’, rekao je Haradinaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u julu u autorskom tekstu u Blicu ocenio je da je unutrašnji dijalog o Kosovu odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda.

“Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak, pokušamo da budemo realni, ne dopusimo da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći i ono što smo odavno izgubili”, naveo je Vučić tada.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here