Home DRUŠTVO Ministar Trivan: Nisam srećan zbog kvaliteta zemljišta i hrane u Srbiji

Ministar Trivan: Nisam srećan zbog kvaliteta zemljišta i hrane u Srbiji

SHARE

 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da Srbija ima ozbiljan problem s kvalitetom zemljišta i da je neophodna sanacija postojećeg zagađenog tla, što je ogroman posao i jedan od najvažnijih, jer od kvaliteta zemljišta direktno zavisi kvalitet hrane.

Trivan je za Večernje novosti rekao da je poljopriredna proizvodnja u celom svetu jedan od najvećih zagađivača zbog erozije zemljišta i hemijskih supstanci koje se koriste za zaštitu biljaka, i da je to slučaj i u Srbiji.

“Zbog toga imamo nekvalitetno zemljište, što utiče na kvalitet hrane. Ja nisam srećan zbog kvaliteta onoga što znam da jedemo. Nije za paniku, ali to je važno pitanje. Da li neko razmišlja o tome zašto mi imamo toliko prisutan sterilitet među mladim ljudima? Lično verujem da je ono što unosimo kao hranu u oganizam dobrim delom razlog za tu vrstu problema”, rekao je Trivan.

On je dodao da je važno da se Srbija vrati drugačijoj proizvodnji, da se ne zagađuju namirnice, jer se tako zagađujemo sami, a kako je rekao, to je krug u koji smo ušli i iz koga se teško izlazi.

loading...

Trivan je naveo da je potrebno da se pređe na nove tehnologije koje su ekološki prihvatljivije i dodao da Ministarstvo poljoprivrede već radi na načinima kako da se promeni svest o tome šta se zapravo koristi.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here