Home POLITIKA Haradinaj premijer Kosova uz pomoć glasova Srpske liste

Haradinaj premijer Kosova uz pomoć glasova Srpske liste

SHARE

Ramuš Haradinaj izabran je za predsednika vlade Kosova, a za njegov izbor su glasali i poslanici Srpske liste.

Haradinaj je izabran za kosovskog premijera sa 62 glasa od ukupno 120 poslanika skupštine Kosova.

Haradinaj je izjavio večeras da Srpska lista nije imala nikakva uslovljavanja da bi njeni poslanici glasali da bude izabran za premijera Kosova.

“Ne znam pod kojim uslovima je glasala Srpska lista, ja nisam video nikakav uslov”, rekao je Haradinaj u Skupštini Kosova u prvom obraćanju novinarima nakon što je izabran za premijera.

Srpska lista pružila je podršku koaliciji koja je predložila Ramuša Haradinaja za mandatara za sastav vlade Kosova, i imaće tri ministra u njoj, zbog toga što smatra da će itekako da se izbori za formiranje Zajednice srpskih opština i prava srpskog naroda, saopštili su danas njeni predstavnici.

loading...

Oni su, posle sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, rekli da će svoje odluke donositi jedino u interesu srpskog naroda na Kosovu, a to su, u prvom redu, bezbednost, zaštita imovine i povratak raseljenih. Srpska lista će u kosovskoj vladi imati tri predstavnika – Dalibor Jeftić biće zamenik premijera i ministar za povratak i zajednice, Ivan Teodosijević ministar za lokalnu samoupravu i Dejan Rikalo ministar poljopriverede i šumarstva.

Đurić je rekao da je predstavnicima Srpske liste preneo podršku Vlade, institucija i predsednika Republike u borbi za opstanak spskog naroda na Kosovu i da se podržava svaka njihova odluku, pa i onu o ulasku u vladu na čijem čelu je Haradinaj, koga Srbija optužuje za ratne zločine.

On je ponovio da će Haradinaja država Srbija tretirati isto kao i do sada, i da neće odustati od poternice raspisane zbog sumnje da je počinio ratne zločine, kao i da se “odnos prema zločincima i teroristima iz takozvane OVK neće menjati”. Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je od početka bilo jasno da kosovski Srbi ne mogu birati političke predstavnike Albanaca na Kosovu, a da se za bolji život Srba mogu boriti kroz institucije i za skupštinskom govornicom.

Srpska lista će biti ledolomac koji će se boriti za bolji život, ekonomski razvoj i opstanak Srba na Kosovu, poručio je on. Na pitanje s kim su iz koalicije PAN pregovarali o uslovima podrške 10 poslanika Srpske liste i ulasku u Vladu, niko od njih, ni pored više ponovljenih pitanja, nije hteo dati konkretan odgovor.


“Uslovi su više nego jasni – kruna svih naših zahteva je stvaranje Zajednice srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu, a pored toga i zaštita imovine i povratak raseljenih”, naveo je Igor Simić, poslanik. On je objasnio da srpski poslanici u Skupštini Kosova neće dizati ruku za Haradinaja, nego za “srpske predstavnike koji će se boriti za bo0lji život Srba na Kosovu”.

Sednica kosovske skupštine, koja je bila zakazana za 16 sati, počela je sa zakašnjenjem od manje od sat vremena, jer poslanici Srpske liste nisu došli na vreme.

Haradinaj je u kraćem obraćanju izneo program i u jednom delu svog izlaganja se obratio na srpskom.

– Unutrašnja stabilnost zemlje, ekonomsko i političko jačanje, unutrašnje reforme i uspostavljanje potpune vlasti institucija sistema na celoj teritoriji Kosova su prioriteti – rekao je Haradinaj.

On je istakao da je za “nastavak dijaloga sa Srbijom, koji bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja i učlanjenja Kosova u EU”, a na spskom jeziku je poručio da su Albanci uvek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer.

Prema navodima medija sednici su prisustvovali ambasador SAD-a Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, komandant KFOR-a Đovani Fungo i drugi međunarodni zvaničnici i naravno mnogobrojne novinarske ekipe.

Prva čestitka stigla je na Tviteru od predsednika Kosova Hašima Tačija.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here