Home DRUŠTVO PRELETAČI izbornom voljom građana !

PRELETAČI izbornom voljom građana !

SHARE

Političke migracije, kao sastavni deo međupartijske dinamike i srpskog demokratskog folklora, ponovo su u žiži javnosti.

Prošle nedelje Pokret za Krajinu Boška Ničića koji je osvojio najviše glasova na lokalnim izborima u Zaječaru „preleteo“ je u Srpsku naprednu stranku, a samo mesec dana pre Ničića, transfer iz DS-a u SNS je napravio bivši lider niških demokrata Nebojša Kocić, za šta je nagrađen funkcijom predsednika niške opštine Medijana.

O tome koliko je fenomen „preletača“ uzeo maha pokazuju i podaci organizacije CRTA: od lokalnih izbora u aprilu 2016. godine do 31. avgusta 2017. godine u Srbiji je stranačke boje promenilo 285 odbornika u 68 gradova.

U društvu u kom živimo na delu je simulacija demokratije, političari su profesionalni klimoglavci operisani od čvrstih ideoloških uverenja, a partije firme koje sopstvene glasače posmatraju samo kao mušterije pred izborne cikluse.

loading...

Istovremeno, u našem siromašnom društvu zaglavljenom u večitoj tranziciji, partije vrše ulogu socijalnih službi zbog čega privlače i, samim svojim načinom funkcionisanja, proizvode političke poslušnike, a ne ljude od integriteta i poverenja. Na taj način, sve partije promovišu korupciju, pa nije ni čudo da kada dođu na vlast – uprkos silnim predizbornim obećanjima – nastavljaju toksičnu praksu partijskog zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

U takvoj gustoj klijentelističkoj mreži politike ne može biti, već samo političkog biznisa. Na partijskom tržištu Srbije političkih ideja odavno nema, tamo caruju „preletačevići“ i političke „udavače“, ideološka doslednost je samo loša referenca u CV-ju, dok je javni interes poistovećen sa interesom vladajuće partije.

Zbog toga se postavlja pitanje koliko su sami izborni rezultati legitimni, posebno na lokalu, s obzirom da građani ne znaju u kom će političkom taboru, nakon svih „dilova“, završiti oni kojima su dali glas na izborima. Na taj način se izborni proces razotkriva kao obična demokratska farsa, dok fraza o „izbornoj volji građana“ služi samo kao paravan za nesmetan rad nezajažljive mašinerije partokratskog sistema.

Svaki Vaš komentar, pregledaće članovi redakcije Insajder. Na našem sajtu nećemo objaviti komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede – što je zabranjeno i zakonima Srbije.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here