Home DRUŠTVO SZO: U Srbiji zbog zagađenja vazduha godišnje umre više od 5.400 ljudi

SZO: U Srbiji zbog zagađenja vazduha godišnje umre više od 5.400 ljudi

SHARE

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je da svake godine u Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre više od 5.400 ljudi, izjavila je danas šefica SZO Evropskog centra u Bonu za životnu sedinu i zdravlje Elizabeta Paunović na okruglom stolu o životnoj sredini u Beogradu.

Prema njenim rečima, u rešavanje problema zagađenosti vazduha treba da se uključe sve nadležne institucije, ali i lokalne samouprave jer je, kako je naglasila, međuresorska saradnja je jedini način da se stanje u toj oblasti popravi.

Stručni saradnik Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Uroš Rakić, koji je godinu dana radio na analizi uticaja kvaliteta vazduha na zdravlje ljudi u periodu od 2010. do 2015. godine, ističe da su podaci potvrdili da povećana količina emisije štetnih supstanci u vazduhu direktno utiče na povećanu smrtnost građana.

Kako je precizirao, urađena su istraživanja o uticaju na zdravlje azot dioksida (NO2) i ozona (O3), a u 11 gradova urađena je i analiza koliko emisija suspendovanih čestica (PM10) u vazduhu utiče na zdravlje.

loading...

Istraživanje je pokazalo i da problem predstavlja neadekvatno staranje o automatskim mernim stanicama koje mere kvalitet vazduha, zbog čega pojedine nisu radile i više godina.

Za održavanje 45 mernih stanica godišnje je potrebno oko pola miliona evra, a na današnjem skupu iz Agencije za zaštitu životne sredine najavili su da su sredstva obezbeđena.

Nacionalni korespodent Ministarstva zdravlja za životnu sredinu i zdravlje pri SZO Branislava Matić Savićević istakla je da zageđeni vazduh najviše izaziva disajna oboljenja, ali  sve više i moždane udare i srčana oboljenja.

“SZO je sa agencijom za istraživanje raka UN 2014. potvrdila da čestično zagađenje ima kancerogena svojstva”, rekla je ona.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu Aleksandar Vesić naglasio je da pored zagađenog vazduha, Srbiji najveći problem predstavljaju neprečišćene otpadne vode iz velikih gradova.

“Samo osam odsto voda na teritoriji Srbije se prečišćava, što znači da 92 odsto kanalizacije ispuštamo u reke, a to je veoma skup problem za rešavanje”, rekao je on navodeći da će Srbiju samo izgradnja infrastrukture u oblasti voda koštati više od pet milijardi evra.

Iz SZO su podsetili i da u Srbiji još uvek postoji veliki jaz u kvalitetu vodosnabdevanja urbanih i ruralnih oblasti.

Kako je istaknuto, istraživanja su pokazala da 70 odsto vodovoda u seoskim sredinama mora da se popravi.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here