Home POLITIKA Janković: Opozicija da vodi kampanju protiv vlasti, a ne za međusobnu prevlast

Janković: Opozicija da vodi kampanju protiv vlasti, a ne za međusobnu prevlast

SHARE

 

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković ocenio je da je priča o koalicijama i kolonama za predstojeće beogradske izbore preuranjena i da je forsira vlast kako bi opozicija izgledala kao neko ko se bavi sobom i kalkulacijama, a ne građanima.

“U Beogradu očekujemo odličan rezultat, a u saradnji sa drugim opozicionim organizacijama – pobedu. Svesni smo da ćemo morati da je izborimo prvo na nefer i neslobodnim izborima, a onda odbranimo”, rekao je Janković za portal Novimagazin.rs.

On je dodao i da je za povratak države i društva na put ozdravljenja neophodno pobediti predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, ali “ne manjim zlom već zdravom snagom”.

Ocenio je da bi saradnja i uspeh opozicije na beogradskim izborima mogli da se zasnivaju na 11 principa, a kao prvi princip izdvojio je zahtev da sve opozicione organizacije treba unapred da se javno obavežu da ni posle izbora neće sarađivati sa SNS – posredno ili neposredno.

Janković o odluci da prekine saradnju sa DS: Dovoljno rečeno

loading...

Upitan o odluci Predsedništva PSG o obustavi predizbornu saradnju sa Demokratskom strankom, Janković je rekao da ništa nema da kaže i da je o tome dovoljno rečeno za onoga ko je hteo da sluša i razume.

“Odluka nije bila ishitrena, a pokazalo se da je doneta na osnovu tačne ocene – nakon nje DS nije odustao od slanja svog predloga izmena Ustava Aleksandru Vučiću, a predstavnik te stranke izrazio je nadu da će sazreti svest da vlast i opozicija oko nacionalnih interesa moraju da se dogovaraju, a ne politički nadmudruju. Naš stav je da dogovor kuću gradi, ali ne dogovor s palikućom”, rekao je Janković.

Janković je rekao da opozicione organizacije treba da se obavežu da će voditi kampanju protiv nepodnošljive vlasti, a ne za međusobnu prevlast, kao i da svi zajedno moraju da se izbore za normalnije izborne uslove.

Janković: Vodeću ulogu nakon izbora treba da ima opcija sa najviše glasova

Među principe saradnje Janković je uvrstio i zahtev da oni za koje je izvesno da će preći cenzus treba da prihvate “pod svoju kapu” srodne manje opozicione grupacije koje bi sa cenzusom mogle imati problem da se nijedan opozicioni glas ne bi izgubio, a da unapred treba prihvatiti da će posle izbora vodeću ulogu imati ona demokratska opoziciona opcija koja dobije najviše poverenja građana i kojoj će se omogućiti da formira vlast.

“Moramo se obavezati da, po preuzimanju vlasti nećemo vršiti partijska postavljenja na stručna mesta i da nećemo dozvoliti ‘preletanje’ sadašnjih partijskih kadrova u naše redove”, naveo je on i dodao da će se na politička mesta postavljati najkvalitetniji kadrovi koji će odgovarati zakonu, a ne stranci ili pokretu jer će “opšti interes biti iznad stranačkog”.

Naveo je da se treba obavezati da prioritet bude postizanje socijalne pravde, zaštita interesa građana koji će svi biti tretirani ravnopravno bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

Janković je rekao i da se gradska vlast mora decentralizovati, a da gradonačelnik bira svoj tim. “Smatram da su ovo načela i put saradnje opozicije koji omogućava ne samo smenu loše već i funkcionisanje dobre vlasti posle pobede”, rekao je on.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here