Home DRUŠTVO Bivši direktor Kolubare u nastavku suđenja: Nisam oštetio firmu, naprotiv

Bivši direktor Kolubare u nastavku suđenja: Nisam oštetio firmu, naprotiv

SHARE

 

Nekadašnji direktor Rudarskog basena Kolubara Dragan Tomić negirao je danas optužbe Tužilaštva za organizovani kriminal da je sa saradnicima oštetio to preduzeće, tvrdeći da je ono poslovalo pozitivno i da se u to vreme nije uvozio ni kilovat struje, već da se struja izvozila.

Iznoseći odbranu pred  Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, on je detaljno govorio o poslovanju RB Kolubare, osvrćući se i na izveštaje EPS-a i mašinsko veštačenje.

Tomić je naveo da je u vreme njegovog rukovodstva izvršeno restruktuiranje, i da u tom periodu ni jedan kilovat struje nije uvezen, već da se struja izvozila.

Tomić je pred sudom tvrdio da je preduzeće u to vreme ostvarilo maksimalne rezultate, povećalo proizvodnju i ostavilo kopove spremne za nove espoloatacije.

loading...

Povodom ovog slučaja, Tomić, koji je kadar Demokratske stranke Srbije, bio je uhapšen 3. oktobra 2011. godine i u pritvoru je proveo godinu dana.

On je prvi od 28 optuženih započeo izlaganje odbrane koje će nastaviti i sutra.

Pored Tomića, optužnicom tereti i 11 rukovodilaca Kolubare i njenih zavisnih preduzeća, kao i 16 odgovornih lica, vlasnika direktora privatnih preduzeća i radnji koje su Kolubari davale u zakup svoju mehanizaciju-

Prema ranijim saopštenjima tužilaštva, oni se terete za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe Rudarskog basena Kolubara od juna 2006. godine do decembra 2007. godine.

Terete se da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, bez sprovedenog postupka javne nabavke usluga i plaćanja faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina na štetu Kolubare privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist.

Ovom optužnicom je potvrđeno istraživanje Insajdera iz januara 2011., po kome je Kolubara oštećena zakupom mehanizacije privatnih firmi.

Tomić, prvooptuženi pred Sudom za organizovani kriminal u slučaju zloupotreba u Kolubari preko zakupa mašina od privatnih firmi, rekao je ranije da je optužnica katastrofalna i politički motivisana.

Tužilaštvo je, međutim, navelo da može da dokaže da su Tomić i drugi rukovodioci rudarskog basena davali naloge od kojih će privatnih firmi Kolubara rentirati mašine, ali i da je Kolubara plaćala za mašine čak i kada stoje u mestu.

Tomić je nakon čitanja optužnice krajem juna ispred zgrade Specijalnog suda prvi put pristao da odgovori na nekoliko pitanja novinara Insajdera u vezi sa informacijama objavljenim u serijalu o Kolubari „Prevara veka“ emitovanom pre više od šest godina.

Tako je između ostalog Kolubara plaćala i kada se u izveštajima navodilo da je jedna te ista mašina radila 31 dan za redom bez prestanka, pa čak i da je jedna mašina radila 25 sati u jednom danu.

„Da, i postoji taj dan. Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena. Treća smena traje devet sati“, naveo tada Tomić odgovarajući na pitanje o tome kako je moguće da mašina radi 25 sati u jednom danu.

Serijal “Prevara veka” je o jednoj od najvećih pljački koje se dešavala u Rudarskom basenu Kolubara, koje je sastavni deo javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije. U četiri emisije izneti su brojni dokazi i objavljena imena svih pojedinaca koji se nalaze u tom lancu prevare, ali i odgovornih osoba iz nadležnih institucija koji su takvu pljačku godinama dozvoljavali.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here