Home POLITIKA Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj

SHARE

 

Srbija je uručula protestnu notu otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu povodom incidenta koji je dogodio u subotu u Zagrebu kada su predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava iznosili proustaške i antisrpske političke stavove ispred sedišta Srpskog narodnog veća i zapalile primerak samostalnog srpskog nedeljnika Novosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja”, navodi se u saopštenju MSP-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da se izvršioci krivičnih dela optuže i kazne po zakonu.

“MSP očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa da ubuduće spreči ovakve skupove sa izvesnim krajem, a to je vređanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini”, navodi se u protestnoj noti.

loading...

Grupa članova desničarske Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu je pretila premijeru Andreju Plenkoviću, u slučaju da skine ploču sa natpisom “Za dom spremni” u Jasenovcu. Na protestu su zapalili primerak srpskog nedeljnika “Novosti”.

Reagujući povodom tog slučaja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta izrazila želju za dijalogom i dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom.

“Ali to podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređana osećanja srpskog i hrvatskog naroda”, istakao je Dačić.

Premijer Andrej Plenković je, komentarišući incident, rekao da je stranka koja je to uradila (A-HSP) marginalna i da se ne bi obazirao na taj incident.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here