Home DRUŠTVO Novinar Jovica Vasić ponovo štrajkuje glađu ispred policije

Novinar Jovica Vasić ponovo štrajkuje glađu ispred policije

SHARE

Uzeli su mi 56 godina života, a o ovome što mi je ostalo hoću da odlučujem ja.

Štrajkovaću glađu i žeđu ili dok mi neka iole normalna država ne obeća azil ili do svoje smrti, kaže za Danas novinar Jovica Vasić, koji je jutros započeo ovaj vid radikalnog protesta ispred sedišta Policijske uprave u Nišu, u znak protesta protiv katastrofalnog položaja „običnog čoveka“ u Srbiji.

Vasić je, kao tadašnji novinar Narodnih novina, u oktobru prošle godine, na istom mestu, štrajkovao glađu, kako bi ukazao na problematično poslovanje te kuće, kao i na „robovski položaj“ novinara, koji, kako je upozorio, trpe šikanu vlasnika, rade na crno, za mizerne plate, i bez prava na sindikalno organizovanje. Predstavnici NUNS-a i UNS-a obećali su tada Vasiću socijalnu podršku, kao i da će pokrenuti odgovarajuće postupke protiv vlasnika Narodnih novina, a na osnovu dokumentacije koju je Vasić posedovao. Narodne novine su, inače, u vlasništvu porodice Radomirović, koja u Nišu poseduje još najmanje četiri medija, a koji su, prema medijskim izveštajima antikorupcijskih tela, finansijski i uređivački bliski vlastima.

– Iz NUNS-a su mi javili da će postupak pokrenuti narednih dana, jer je predhodno bilo nekih problema. Bilo kako bilo, od mog prošlog štrajka Vidosav Radomirović radi isto što je radio i pre, i ne fali mu dlaka s glave. Deset godina sam se borio da dokažem da on krši zakon po raznim osnovama, delujući i preko sindikata i na druge načine, i nisam uspeo. Sada je sve još gore. Očigledno je da u ovoj zemlji običan čovek osuđen na lagano umiranje, i zbog siromaštva i zbog nepravde, a vlast i njeni ljudi su sve bezbzirniji. Ja to više ne mogu da trpim, po cenu života. Neće me više niko eksploatisati i ugnjetavati, dosta je bilo. Neće me ponižavati ni država Srbija, u kojoj, očigledno, mogu da opstanu samo nemoralni, bezosećajni, pohlepni, stranački poltroni i slični – navodi Vasić, dodajući da je zbog toga što je situacija sve gora odlučio da štrajkuje ne samo glađu, kao prošli put, već i glađu i žeđu.


On kaže da je nakon prošlog štrajka glađu ostao bez posla u Narodnim, neko vreme primao naknadu preko novinarskih organizacija, a onda se zaposlio „kod jednog privatnika“, koji ga nije prijavio, a ni isplatio za mesec i po dana rada. Kaže da sada nema od čega da živi, a državi „poručuje“ da svoje komunalne dugove naplati prodajom njegove nezavršene kuće u Jelašnici, selu pored Niša. Vasić je, inače, diplomirani sociolog, a u Narodnim novinama je radio od 1994. godine. Objavio je za to vreme desetak knjiga, uglavnom monografija.

 

„Ništa mu ne duguje“

 

Vidosav Radomirović, direktor Narodnih novina, posetio je Vasića tokom prošlog štrajka, rekavši mu tom prilikom da mu „ništa ne duguje“ jer mu plate isplaćuje redovno, a one su „tolike kolike su“. On je optužio Vasića da „nikada nije došao kod njega da mu se požali“, a da je tendeciozno započeo protest u vreme kada Vlada i tadašnji premijer Aleksandar Vučić radno borave u Nišu. Radomirović je negirao da u medijskim kućama u vlasništvu ove porodice novinari rade „na crno“.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here