Home DRUŠTVO Nemoć države na delu: Amnestiran za oružje, pa osumnjičen da je pištoljem...

Nemoć države na delu: Amnestiran za oružje, pa osumnjičen da je pištoljem devojci polomio lobanju

SHARE

 

Umesto da država jasno pokaže snagu primenom zakona protiv nasilnika koji se iza navijačkih grupa samo kriju, predstavici vlasti za obračun sa huliganima traže „društveni konzenzus“. Dok se država tako povlači, dešava se to huligani potežu pištolje u centru grada, tuku devojke ispred splavova ili organizuju masovne tuče štanglama i oružjem sa smrtnim ishodima.

Poslednjih godina na tribinama i u huliganskim obračunima pominju se nova imena, ali matrica ponašanja i huligana i države ostala ista.

Nedavni primer samo potvrđuje ovaj zaključak.

Naime, Nikola Vavić, brat jednog od nekadašnjih vođa navijačke grupe Partizana Aleksandra Vavića, osumnjičen je da je pre nekoliko dana pretukao dvadesetjednogodišnju devojku i naneo joj teške povrede udarcima pištoljem u glavu.

loading...

Ovaj slučaj kako saznaje Insajder, s obzirom na kvalifikaciju počinjenog krivičnog dela prešao je iz Trećeg osnovnog tužilaštva u nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Kako saznajemo, kao počinilac prepoznat je Nikola Vavić ali se za njim još uvek traga. Informaciju međutim da li je u međuvremenu Vavić pronađen i saslušan nismo uspeli da dobijemo u Višem javnom tužilaštvu. Umesto odgovora na naše pitanje u Višem javnom tužilaštvu dobili smo samo informaciju da je u toku predistražni postupak.

Ovo nije prvi incident u kom je akter Nikola Vavić, inače brat nekadašnjeg vođe navijačke grupe Partizana Aleksandra Vavića, kog je policija dovodila u vezu i s trgovinom drogom.

Nikola Vavić upucan je sredinom januara u nogu nakon tuče ispred jednog kluba na Terazijama u Beogradu.

Prema pisanju beogradskih medija, zbog ovog ranjavanja uhapšen je Lazar Vukićević (26), a život je Vaviću praktično spasao policajac, koji je pojurio i uhapsio napadača.

Amnestija pa pucnjava?

Kako piše list Blic, Nikola Vavić u svom policijskom dosijeu ima zatvorsku kaznu od tri i po godine zbog prodaje droge i držanja oružja.

Iz zatvora je, nakon amnestije tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića izašao u decembru 2012., a dok je bio u zatvoru u ćeliji mu je pronađen telefon, za koji je tvrdio da mu je unela jedna od načelnica za 500 evra.

Pre toga, kako dodaje Blic, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu gonilo ga je zbog pretnji sudiji Prvog  osnovnog suda koja je izrekla presudu njemu i Ostojiću, još jednom osumnjičenom navijaču. Oni su pretnje izrekli usred sudnice, ne obazirući se na brojne svedoke.

Dve godine nakon amnestije, Nikola Vavić se vraća u pritvor nakon što je upucao Roberta Radojčića šefa obezbeđenja splava „Blejvoč“.

Godinu dana kasnije međutim, u Višem sudu u Beogradu Vavić je oslobođen optužbi za teško ranjavanje i pucnjavu na splavu “Blejvoč” jer je upravo Radojčić na suđenju povukao izjavu koju je dao tokom istrage kada je rekao da je na njega verovatno pucao Vavić odbijajući da se pridruži krivičnom gonjenju Vavića i zahtevu za odštetu.

Aleksandar Vavić: Od „delije“ do „grobara“, preko narko dilera

U vezi s ovim incidentom, Blic je objavio da su Nikolu Vavića zbog ranjavanja Radojičića pretukli pripadnici navijačke grupe Janjičari, koji su u decembru demolirali kafić Holivud njegovog brata Aleksandra Vavića. Prema medijskim izveštajima, u to vreme Janjičari su se borili za prevlast na tribinama Partizana.

Insajder se bavio starijim bratom Aleksandrom Vavićem u prvom delu serijala (Ne)moć države 2009, kada je otkriveno da je protiv njega podneto više krivičnih prijava, ali da u tom trenutku nije bilo nijedne pravosnažne presude.

Inače, Aleksandar Vavić prvo je bio jedan od vođa navijača Crvene zvezde u grupi “Belgrade bojs” a na nozi je čak imao i tetovažu koju je kasnije, prema pisanju medija, laserski uklonio.

Bez obzira na to što je protiv Aleksandra Vavića do kraja 2009. podneto 12 prijava za razna krivična dela, uključujući nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo i krađu, procesi su trajali godinama bez epiloga.

Jedna od krivičnih prijava protiv Vavića podneta je u januaru 2005, kada je i priveden zbog sumnje da je nožem naneo teške povrede Stefanu Gajiću i Darku Kuriću, takođe navijači.

Međutim, samo dan kasnije ukinuto mu je zadržavanje uz konsultaciju sa sudijom Petog opštinskog suda Nebojšom Bojićem. Prijava je Okružnom tužilaštvu podneta redovnim putem. U zvaničnom odgovoru Okružnog tužilaštva emisiji Insajder navodi se da je postupak obustavljen.

Ipak, u februaru 2012. Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Vavića na jednogodišnju kaznu zatvora zbog ranjavanja Gajića.

Međutim, Apelacioni sud je poništio presudu, da bi Prvi osnovni sud u Beogradu opet potvrdio prvostepenu presudu 2013. U junu 2014. Vavić je priveden u policiju, ali je pušten jer je privođen zbog drugog prekršaja, a ne radi odsluženja kazne.

Aleksandru Vaviću sud je 22 meseca odlagao izvršenje kazne zatvora zbog rođenja deteta.

Njega je, zajedno uz Dragoslava Kosmajca, bivši premijer a sada predsednik Aleksandar Vučić dovodio u vezu s trgovinom drogom.

Snimljen je 2012. u društvu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. Naime, u noći nakon parlamentarnih izbora te godine Vavić je bio na proslavi Socijalističke partije Srbije, a tadašnji ministar i kasnije premijer Dačić obećao je da će ispitati kako se jedan od vođa navijačke grupe Alkatraz našao na proslavu.

Na tribinama nova imena – ista krivična dela

Prema saznanjima Insajdera, Vavić već nekoliko godina nije aktivan na tribinama Partizanovog stadiona.

Vavićevu grupu “navijača” potisnuli su sa tribina, uz međusobne obračune, pripadnici grupe Janjičari, čiji je jedan od vođa Aleksandar Stanković ubijen u oktobru prošle godine u mafijaškom obračunu.

Najviši predstavnici države tada su najavili da će se država obračunati s “uvoznom mafijom”, koja je označena kao odgovorna za ubistvo Stankovića. Do danas nisu saopšteni nikakvi rezultati ove istrage.

Osim Stankovića, tribinu Partizana donedavno je vodio i Veljko Belivuk koji se i sam u intervjuu za Njuzvik predstavio kao blizak prijatelj ubijenog Stankovića i takođe jedan od vođa navijača Partizana.

Belivuk je postao poznat kada je zajedno sa još jednim huiganom brutalno pretukao  pripadnika obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure ispred stadiona Partizana. Ceo incident zabeležen je sigurnosnim kamerama kluba a javnost je bila šokirana brutalnošću huligana koji su bili svesni da se sve snima.

Za to delo osuđen je na godinu dana kućnog pritvora, ali kako je otkrio Insajder, on nikada nije započeo izdržavanje ove kazne „zbog procedura“.

Danas se Belivuk nalazi u pritovru zbog sumnji da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u centru Beograda, februara ove godine.

Insajder se problemom huligana bavi od 2009, a u jednoj od poslednjih emisija prikazano je da se zakoni na huligane jednostavno ne primenjuju.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here