Home POLITIKA Kitarović: ”Za dom spremni” je stari hrvatski pozdrav

Kitarović: ”Za dom spremni” je stari hrvatski pozdrav

SHARE

 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav koji je kompromitovan za vreme ustaških dana.

Komentarišući činjenicu da je tabla sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” postavljena na mestu koncentracionog logora u Jasenovcu, Kitarovićeva je rekla da nije istoričar, ali da je njen stav o tome jasan.

“On je stari hrvatski pozdrav, ali je nažalost kompromitovan za vreme ustaških dana”, rekla je hrvatska predsednica u razgovoru za RTL, i dodala da je njena primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku, prenosi zagrebački portal “Indeks”.

Ona je dodala da pitanja oko simbola dele hrvatski narod.

Predsednica Hrvatske je potvrdila u intervjuu za RTL da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Zagreb i naglasila da će razgovarati o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji i o nestalima, što je, kako je rekla, humanitarno pitanje.
loading...

’’Volela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire o svim simbolima totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dele hrvatski narod, a nama podele u ovom trenutku ne trebaju ’’, navela je Kitarovićeva.

Kako je ocenila, previše se razgovara o ideološkim, a malo o egzistencijalnim pitanjima.

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) otkrili su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, u februaru prošle godine spomen-obeležje na kojem je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni!”.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu zaključila je da je u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: B92

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here