Home DRUŠTVO Mihajlović o ženama i varjačama, muškarcima i šefovskoj fotelji

Mihajlović o ženama i varjačama, muškarcima i šefovskoj fotelji

SHARE

 

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnosti Zorana Mihajlović u autorskom tekstu za Večernje novosti Mihajlović navodi da Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji uskoro treba da usvoji Vlada Srbije, “ulazi u sve pore naših života, menja dosadašnji način života, trese učmalost i donosi nova pravila kojima će građani i građanke imati više slobode”.

“U tradicionalnoj Srbiji sam pojam rodne ravnoravnosti kod muškaraca para uši i budi otpor, dok žene odmahuju rukom misleći da niko i ništa ne može da promeni svakodnevnicu u kojoj rade i po nekoliko poslova, u kojoj su stub na kome počivaju kuća i porodica”, smatra Mihajlović.

Ona ističe da žene žele da se čuje i njihov glas i kada se uređuju ulice u njenom kraju, i kada se odlučuje o investicijama u njihovom gradu, državi.

“Imaju žene šta da kažu i kad je u pitanju obrazovanje, kultura, sport, znam da bi volele da nam i politika i mediji budu bolji. Ali kako i kada? Kad ustanu ujutru prvo spreme sve i svakome pa onda sebi, potom ide na posao gde mora da odgovori izazovima i zahtevima svojih šefova, potom dolazi kući sa naramkom kesa da spremi ručak. A treba dovesti decu iz škole, odvesti sina na trening, spremiti nered u stanu… i tako svaki dan”, navodi Mihajović.

loading...

Ona je dodala da žene žele da njihova deca od malih nogu u obdaništima i školama razgovoraju o ravnoravnosti dečaka i devojčica jer ćemo tako imati manje nasilja.

“Žene ne žele da ih omaložavaju, da ih poslodavci pitaju kad planiraju da zatrudne. Neće da žive u strahu da li će ih gazde kazniti jer su zatrudnele i prebaciti na lošije plaćeno radno mesto. Ne žele da ih biraju po fizičkim proporcijama, već po znanju i sposobnostima. Žene žele da budu na mestima gde se odlučuje. To je pravo žena, da biraju i da odlučuju”, piše Mihajlović. Ona je navela da “nisu žene rođene u kecelji i sa varjačom, kao što ni muškarci nisu rođeni u šefovskoj fotelji”.

Istakla je da je zakon o rodnoj ravnopravnosti “zakon koji osvaja slobodu, koji menja sutrašnjicu”.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here