Home DRUŠTVO Hrvatska uvodi besplatne obroke za školsku decu

Hrvatska uvodi besplatne obroke za školsku decu

SHARE

Hrvatska od ove školske godine započinje sa sprovođenjem Školske šeme – besplatnih obroka voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda za školsku decu-

Razog tome je podizanje sveti o zdravoj ishrani, kao i povećanje unosa svežeg voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda kod dece. Za projekat se do sada prijavilo 1.119 škola i 87 dobavljača.

Školska shema, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i program mleka u školama, a za sprovođenje projekta obezbeđeno je više od tri miliona evra kako bi se školarcima omogućio dodatni obrok svežeg voća i povrća, kao i mleka i mlečnih proizvoda.

Evropska komisija dodelila je Hrvatskoj 1.720.946 evra za voće i povrće i 800.354 evra za mleko i mlečne proizvode.Svaka škola koja želi da učestvuje u projektu sama bira dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po detetu nedeljno) i mleko, jogurt i slično (0,15-0,25 l po detetu nedeljno). Voće i povrće isporučivaće se i raspodeljivati najmanje jednom nedeljno, kao i mleko i mlečni proizvodi.


Besplatne voćne i povrtne obroke dobijaće učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, mleko i mlečne proizvode učenici osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske navodi da će se školama dostavljati mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, paradajz, šargarepa, rpasterizovano mleko, pavlaka, jogurt, kiselo mleko, kefir, mlaćenica i drugo fermentisano ili zakiseljeno mleko.

loading...

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here