Home POLITIKA Vuk Jeremić: Vlast je uvela strahovladu

Vuk Jeremić: Vlast je uvela strahovladu

SHARE

Predsednik CIRSD-a govori za Danas o osnivanju stranke, beogradskim izborima i spoljnoj politici Srbije

Pripreme teku dobro, čitavo leto je bilo radno. Struktura i naziv stranke su definisani, ali osetljive detalje nećemo saopštavati pre osnivačke skupštine, kako bi izbegli administrativne i druge opstrukcije režima.

Uskoro ćemo objaviti osnivački proglas i krenuti sa formiranjem inicijativnih odbora širom Srbije – od Subotice do kosmetskih opština. Osnivačku skupštinu planiramo za drugu polovinu oktobra, navodi u razgovoru za Danas Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), kandidat na minulim predsedničkim izborima i bivši šef srpske diplomatije, odgovarajući na pitanje kako teku pripreme za osnivanje njegove stranke i kada će biti poznati struktura i naziv te političke organizacije.

* Poručili ste nedavno da će vaša stranka “doneti nešto novo Srbiji”. Koje su to novine?

– Pre svega, napominjem da mi ne nastajemo cepanjem postojećih stranaka, već da krećemo u jednu novu priču, sa novim ljudima i novim programom. Oslonićemo se u značajnoj meri na ljude koji se do sada nisu pronalazili u postojećim političkim organizacijama, kao i na mlade. Srbija će u nama dobiti modernu stranku političkog centra, koja će u svom programu baštiniti i građanske i nacionalne vrednosti, i biti otvorena za sve časne i neukaljane ljude koji su spremni da se otvoreno založe i bore za neophodne promene u društvu.

* Kako ocenjujete trenutno stanje na političkoj sceni, naročito imajući u vidu nedavni raskol između pokreta Saše Jankovića i Demokratske stranke?

loading...

– Stanje na našoj političkoj sceni je u najmanju ruku alarmantno. Aktuelna vlast je svojom beskrupuloznošću uvela strahovladu i istisnula normalnost iz gotovo svih sfera javnog života. Rad Skupštine se prekida kad god im to odgovara, preko elektronskih medija i tabloida se emituje enormno agresivna kampanja, a državna statistika se lažira i zloupotrebljava kako bi se prikrile prave razmere bede i siromaštva. Iskreno verujem da se protiv toga moramo boriti kroz jedinstveni front. Delim stav Saše Jankovića da iskreni protivnici režima ne bi trebalo da pod ovakvim okolnostima ulaze u bilo kakav vid kolaboracije sa istim.

* Imate li kontakte sa ostalim predstavnicima opozicije i da li razmatrate eventualnu saradnju sa nekima od njih?

– Imam kontakte sa ljudima iz svih stranaka opozicije, osim onih koje su u potpunosti instrumentalizovane od strane režima, poput LDP-a.

* Šta će biti ključne tačke programa vaše buduće stranke za predstojeće beogradske izbore?

– Beograd mora da bude oslobođen od primitivne kamarile izgrednika, prepisivača i diletanata koja ga sticajem nesrećnih okolnosti trenutno vodi i bude motor razvoja čitave Srbije – kulturna prestonica regiona, a ne mesto vulgarne estetike i banalne zabave. Verujemo da je moguće Beogradu vratiti status najvažnijeg ekonomskog, trgovinskog i kulturnog centra u ovom delu Evrope. U novembru ćemo predstaviti detaljan plan kako nameravamo da pokrenemo ekonomsku aktivnost u Beogradu, izgradimo održivu infrastrukturu, uvedemo urbanistički red koji podrazumeva sređene javne površine, parkove, igrališta, kao i da smanjimo komunalne račune Beograđanima.

* Da li bi za vaš tim bio prihvatljiv Saša Janković kao zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika Beograda?


– Da, ali mislim da on nema nameru da se kandiduje. No uprkos tome, rezultat koji je postigao na predsedničkim izborima mu daje za pravo da ima prvu reč u predstojećem periodu.

* Da li biste vi lično bili spremni da uđete u “trku” za prvog čoveka srpske prestonice?

– Ne, jer smatram da postoje ljudi koji bi taj posao mogli da obavljaju mnogo bolje od mene. U svakom slučaju, učinićemo maksimalni napor da autentična opozicija nastupi sa zajedničkim kandidatom. Nećemo sitničariti, niti postavljati ultimativne zahteve partnerima. Međutim, ukoliko naši napori ne urode plodom, sami ćemo kao stranka predložiti kandidata dostojnog poverenja građana prestonice, sposobnog da Beogradu vrati stari sjaj.

* Kako komentarišete aktuelni spoljnopolitički kurs Srbije, uključujući odnose sa susednim državama poput Makedonije i Hrvatske?

– Ova vlast vodi izuzetno neodgovornu i štetnu spoljnu politiku, koja preslikava vrednosni sistem i stanje svesti njenog jedinog stvarnog nosioca. Uža specijalnost joj je izazivanje potpuno bespotrebnih regionalnih kriza sa namerom da se one brzinski reše, i time stvori utisak kod međunarodne zajednice da je Balkan i dalje trusno područje kojim se može vladati isključivo čvrstom rukom. Poslednja “kriza” sa Makedonijom je odličan primer za to, s tim što je odigrana na zapanjujuće šarlatanski način, čak i za standarde njenog glavnog vinovnika. Takvo igranje sa vatrom bi nas u jednom trenutku moglo veoma skupo koštati, baš kao i u ne toliko dalekoj prošlosti.

* Kako gledate na najavljeni “unutrašnji dijalog” o Kosovu i promeni Ustava?

– Smatram da pod ovakvim okolnostima nema elementarnih uslova za dijalog za vlašću – osim o izbornim uslovima. Kako ovaj režim zamišlja dijalog sa bilo kojim neistomišljenikom se najbolje vidi na naslovnim stranama paradržavnih tabloida, i ogleda u rečniku kojim se prilikom obraćanja opoziciji služe glasnogovornici vladajućih stranaka.

 

Korak ka potpunoj privatizaciji društva

 

* Kako komentarišete najnoviji predlog izmene zakona o BIA?

 

– Koliko mi je poznato, zakon je suštinski izmenjen još 2014, kada su proširene nadležnosti BIA i omogućena mnogo šira primena posebnih mera. Ovim najnovijim izmenama pokušava se da se kroz regulisanje statusnih pitanja radnika BIA od nje napravi partijska organizacija koja će te proširene mere moći da zloupotrebljava u političke svrhe. To predstavlja još jedan korak u pravcu potpune privatizacije države, kojem se treba suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here