Home DRUŠTVO Dok se ne vrati direktor Mosurović, nema nastave

Dok se ne vrati direktor Mosurović, nema nastave

SHARE

U OŠ “Svetozar Miletić” iz Zemuna nakon večerašnjeg skupa, roditelji zakazali protest za ponedeljak

Roditelji u Osnovnoj školi “Svetozar Miletić” iz Zemuna, nakon večeras održanog skupa jednoglasno su odlučili da neće slati svoju decu na nastavu do odgovora Ministarstva prosvete na njihov zahtev da ta institucija povuče odluku o smeni direktora škole Miroljuba Mosurovića.

Nezadovoljni roditelji, zaposleni ali i sadašnji i bivši učenici već su održali jedan protest danas ujutru, a večeras su se okupili da se dogovore kako će konkretno izraziti svoje nezadovoljstvo. Tim povodom, zakazali su protest za ponedeljak u 19 sati.

– Čekamo da nam Ministarstva odgovori, za šta ima zakonski rok sedam dana, da li će da odbaci tu svoju neosnovanu odluku. Svi smo jako složni oko zasluga koje ima direktor i ne želimo politizaciju dece i školastva. Škola je među tri najuglednije u Srbiji. On je od ruine napravio ustanovu koja može da se takmiči sa školama u Evropi. Svaka učionica je odlično opremljena svim mogućim učilima. Škola ima 1.200 đaka, a mnogi se “tuku”da dođu u našu školu. To je čovek koji zimi uzme lopatu u ruke i izađe da čisti sneg – kaže za Danas Žarko Ristić, zamenik predsednika Saveta roditelja škole. On dodaje da je jedna od najvećih zamerki Ministarstva to što je zapošljen nastavnik geografije koji nema master već samo osnovne studije, pa je i u martu ove godine Ministarstvo donelo privremenu meru, koju je zatim i povuklo kada je profesor odpušten.

Ministartvo se sada ponovo vraća sa još sedam tačaka u kojima se govori o nezakonitim radnjama zbog čega traži ponovno uvođenje privremene mere kao i smenu direktora i Školskog odbora.
Međutim, i roditelji i nastavnici su mišljenja da ova višemesečna “hajka” ima zapravo političku pozadinu, jer direktor ne želi da se politički angažuje, a pre svega zbog toga što ne dozvoljava da, kako kažu roditelji, po školi “vršlja ko stigne”.

– Svi navedeni razlozi su ortodoksna laž, ni jedna nije istinita. To su informacije koje ministru poturaju raznorazni savetnici jer u ovoj školi ne dozvoljavam da vršljaju, da se mešaju kadrovski, finansijski, da sami sprovode razne javne nabavke – kazao je za Danas nakon sinoćnjeg skupa direktor Mosurović.

loading...

Da je dobrobit učenika najveća briga direktora Mosurovića, slažu se i roditelji.

– Mosurovića ne zanimaju zahtevi “prijatelja” I “kumova” SNS, on ne želi sa njima da radi, interesuju ga samo ljudi koji pošteno i stručno rade svoj posao. U ovoj školi se ni raznim agencijama ne dozvoljava da vršljaju, direktor je čak na Ubu počeo da gradi etno selo gde bi deca išla, radila, gledala, učila,da se ne bi razni izleti agencijama plaćali basnoslovno. To se, očigledno, nekome ne sviđa – kaže jedan od roditelja, Nenad Kostić.

Kao ostale tačke zbog kojih je Mosurović razrešen u rešenju se navodi i to da je broj učenika u razredima veći od propisanog zakonom, da škola nema plan stručnog usavršavanja zaposlenih, kao i da sednicama školskog odbora ne prisustvuju predstavnici sindikata i učeničkog parlamenta. Mosurović je na ranijem skupu podsetio da su škola i uprava dobili najvišu ocenu,te da je u Srbiji 350 škola ocenjeno jedinicom, kao i da su u prethodnom periodu direktori škola oštetili budžet za 2,5 miliona evra, zbog vođenja izgubljenih sudskih sporova, a da niko od njih nije bio smenjen.

 

 Zahtevi roditelja

 

Zahtevi roditelja su da se poništi rešenje Ministarstva prosvete o razrešenju Školskog odbora i direktora škole od 30. avgusta, kao i zaustavljanje pritiska koji je počeo da ugrožava radnu atmosferu, nastavni proces i izvrsne odnose zaposlenih u školi. Roditelji ostavljaju zakonski rok od osam dana ministru Šarčeviću da postupi u skladu sa svojim ranijim odlukama.

 

“Ne damo Ljubu”

 

Svoju podršku direktoru Miroljubu Mosuroviću iskazao je ogroman broj roditelja, kolega nastavnika i đaka na Facebook stranici pod nazivom “Ne damo Ljubu”. Tu se skupljaju i potpisi za podršku, a posebno dirljivo je mnoštvo postova podrške bivših đaka koji su svoju budućnost potražili negde u inostranstvu.

 

Šarčević: Direktor prekršio zakon

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Danas kaže da je prosvetna inspekcija utvrdila težu povredu dužnosti, zbog čega je smena bila jedno rešenje. “Možda je direktor deo posla obavljao dobro, ali je prekršio zakon. Zakon je isti za sve, i nećemo ga selektivno primenjivati”, kategoričan je Šarčević.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here