Home DRUŠTVO Počela gradnja zlatiborske gondole

Počela gradnja zlatiborske gondole

SHARE

Narodno slavlje zakazano za 21. septembar na Torniku

Izgradnja panoramske žičare-gondole i to na njenoj poslednjoj stanici na Torniku konačno je, posle mnogo peripetija sa dozvolama, počela.

Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP „Gold gondola Zlatibor“, saopštila je da su počeli zemljani radovi i izmeštanje optičkog kabla na delu trase na kojoj je investitor, opština Čajetina, pripremila teren.

Radove, koje izvodi konzorcijum na čelu sa užičkim preduzećem „Jedinstvo“, nadgledaće stručnjaci iz francuske kompanije „Pomagalski“ koji su i prošle nedelje bili na Zlatiboru.

– Prema ugovoru, obaveza kompanije „Pomagalski“ koja je isporučilac opreme za gondolu je da njeni predstavnici prate gradnju do njenog završetka i da prisustvuju ugradnji svakog dela te opreme, tako da će oni ponovo doći polovinom septembra kada bude počelo betoniranje, saopštila je Božanićeva.


– Obeležavanje početka betonskih radova na trasi buduće gondole zakazano je za 21. septembar na Torniku, za kada najavljujemo veliku narodnu svetkovinu i zabavu za sve ljude dobre volje, kako bismo svi zajedno što lepše obeležili ovaj istorijski trenutak – prvu veliku pobedu u poduhvatu izgradnje najduže panoramske gondole na svetu, poručila je direktorka.

loading...

Buduća gondola, čiju izgradnju sa 13 miliona evra finansira opština Čajetina kojoj je Ministarstvo građevinarstva u tri navrata odbilo da izda građevinsku dozvolu uz obrazloženje da predata dokumentacija nije bila kompletna, ići će trasom od skoro devet kilometara i povezaće centar Zlatibora, preko Ribničkog jezera, gde je planirana izgradnja međustanice, sa vrhom Tornika.
Početak gradnje je omogućen time što je Ministarstvo građevinarstva nedavno izdalo građevinsku dozvolu, ali samo za izgradnju poslednje stanice na Torniku, jer još uvek traje sudski spor oko vlasništva nad zemljištem, iznad koga bi trebalo da prođe trasa, a koje koristi PK „Zlatibor“.
Božanićeva je dodala da je u završnici izrada tehničke dokumentacije kojom će opština zatražiti od Ministarstva građevinarstva i građevinske dozvole za radove na početnoj stanici na Obudojevici, na Zlatiboru, i na međustanici, kod Ribničkog jezera.

– Do kraja godine očekujemo da dobijemo građevinske dozvole za preostale četiri faze, s obzirom na to da je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi, navela je direktorka.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here