Home POLITIKA Tači: Konačan sporazum Kosova i Srbije ide na referendum

Tači: Konačan sporazum Kosova i Srbije ide na referendum

SHARE

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da dijalog sa Srbijom ulazi u novu fazu i da će o konačnom sporazumu, kada bude dogovoren, biti organizovano referendumsko izjašnjavanje.

On je tokom boravka u Briselu izjavio Radio Kosovu da očekuje da Kosovo formira “ekipu jedinstva” u kojoj će biti predstavnici političkih stranaka i civilnog društva.

“Kao predsednik predložiću da se stvore uslovi da konačni sporazum nakon što ga usvoji ekipa jedinstva, ali i konsultativna ekipa u kojoj će biti političke partije, civilno društvo, mediji, verske zajednice, da se i građani Kosova izjasne i na referendumu”, kazao je Tači.

Prema njegovim rečima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti.

“Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dve države i dva naša naroda”, rekao je Tači.

loading...

On je naveo da je “sigurno da Srbija ima svoje ciljeve da bude deo evropske porodice” a da, kako je naveo “mi kao dve zemlje možemo da idemo napred jedino saradnjom, građenjem dobrosusedskih odnosa i ni u kom slučaju živeći u statusu kvo”.

Tači je rekao i da “u tom pravcu EU treba da preuzme ulogu koja joj pripada, i da vodi proces uz podršku i direktno uključivanje SAD”.

Kosovski predsednik je ocenio velikim dostignućem današnji dogovor u Briselu da pravosudni sistem na severu Kosova od 17. oktobra deluje kao deo kosovskog pravosudnog sistema i prema kosovskim zakonima.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here