Home POLITIKA Šabić: Primedbe na Zakon o BIA

Šabić: Primedbe na Zakon o BIA

SHARE

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić danas je saopštio da su se njegove glavne primedbe na Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) odnosile na rešenja vezana za bezbednosne provere i način određivanja tajnosti podataka.

Šabić je konstatovao da njegove primedbe i sugestije BIA i vlada nisu prihvatile.

U vezi sa bezbednosnim proverama, ukazano je da je veoma važno da budu ureрene zakonom na jasan i nedvosmislen način, a da najvećim delom ostaju neureрene, nejasne, fluidne, kao i da se, suprotno Ustavu, umesto da se urede samim zakonom, uređivanje bitnih pitanja u vezi sa bezbednosnim proverama svodi na nivo podzakonskog akta direktora BIA, naveo je Šabić.

Prema njegovim rečima, što se tiče načina uređivanja tajnih podataka, ukazano je da su rešenja sadržana u Nacrtu zakona u suprotnosti sa fundamentalnim rešenjima iz Zakona o tajnosti podataka. Šabić smatra da Nacrt zakona sadrži rešenja suprotna Ustavu ili drugim relevantnim zakonima i da bi se njihovim usvajanjem u pravni sistem unela dodatna konfuzija, što bi trebalo sprečiti.

Pošto poverenik nema mogućnost podnošenja amandmana, niti drugi instrument kojim bi mogao uticati na dalju zakonodavnu proceduru, eventualne intervencije u tekst zakona radi sprečavanja štetnih posledica stvar su odgovornosti i volje poslanika, naveo je Šabić. On je konstatovao da su šanse za to znatno manje ukoliko predlagači istraju u opredeljenju da se zakon usvoji po hitnom postupku.

loading...

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here