Home POLITIKA DS: Izmene zakona o BIA nastavak stvaranja Vučićeve tajne policije

DS: Izmene zakona o BIA nastavak stvaranja Vučićeve tajne policije

SHARE

 

Demokratska stranka je ocenila danas da su izmene i dopune Zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA), koje su na predlog Vlade Srbije ušle u hitnu skupštinsku proceduru, “nastavak politizacije BIA i stvaranja Vučićeve tajne policije pod Gašićevom kontrolom”.

Navodeći da BIA “nije stranačko obezbeđenje Srpske napredne stranke”, DS je u saopštenju ocenio da direktor te agencije Bratislav Gašić “ne sme ni u kom slučaju da zapošljava kandidate bez konkursa i pretvara BIA u stranačku policiju”.

“Agencija u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ne sme ni na jedan način da ostvaruje interese bilo koje političke stranke. BIA mora biti apolitična, a konkursi javni i transparentni, sa naglaskom na stručnost i profesionalnost, bez ikakvih uticaja političkih stranaka”, piše u saopštenju.

DS je najavio da će predložiti amandmane u Skupštini Srbije koji će imati za cilj da spreče direktora BIA da lično zapošljava “i degradira bezbednosni aparat u zemlji”.

loading...

“Direktor BIA ne sme da bude u poziciji da vodi rad Agencije, nadgleda operacije, izrađuje unutrašnju organizaciju i sistematizaciju i na kraju da zapošljava kandidate bez konkursa. Vlada mora da donosi odluku o uređenju i sistematizaciji radnih mesta u BIA a konkurs za zapošljavanje mora da bude obavezan jer je to jedini način da se zloupotrebe prilikom zapošljavanja svedu na najmanju moguću meru”, navodi se u saopštenju.

Izmene i dopune Zakona o bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) kojima je previđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije, stigle su u proceduru Skupštine Srbije.

Tim izmenama predviđeno da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here