Home DRUŠTVO SVE ĆE TO NAROD PLATITI – Knežević: Ministarstvo će zaštititi interese Srbije...

SVE ĆE TO NAROD PLATITI – Knežević: Ministarstvo će zaštititi interese Srbije u sporu RTB Bora i Grčke

SHARE

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da će Ministarstvo u slučaju presude kojom Srbija treba da plati 40 miliona dolara grčkoj kompaniji Mitilineos, zbog neobjavljenih poslova RTV Bora, postupati u skladu sa zakonom i u saradnji sa nadležnim organima, kako bi se zaštitili interesi Srbije.

U pisanoj izjavi ministra Kneževića dodaje se da je taj slučaj dokaz neodgovorne ekonomske politike prethodne vlasti.

“To jasno pokazuje da su ranije u Srbiji ‘cvetali’ demagogija i politikantstvo, što je i dovelo našu zemlju i njene građane u situaciju kakvu sada imamo. Ova Vlada je odlučna u nameri da pokaže suprotno. Danas ne guramo probleme pod tepih, već ih rešavamo i to uvek na način koji je u aktuelnim okolnostima za Srbiju najbolji mogući. Tako ćemo rešavati i nasleđene probleme, jer takvo ‘nasledstvo’ ne želimo da ostavljamo našoj deci i unucima”, navodi se u pisanoj izjavi Kneževića.

Zastupnici: Iznos koji Srbija treba da plati je manji

Advokatska kancelarija Karanović i Nikolić i docent dr Petar Đundić, pravni zastupnici Srbije u ovom sporu tvrde da potraživanje Grka nije u skladu sa odlukom Arbitražnog suda u Ženevi.

loading...

Pravni tim Srbije je naveo da je iznos koji će Srbija morati da plati niži, a koliko precizno znaće se kada nadležne službe vlade izađu sa zvaničnim informacijama o visini dosuđenog iznosa.

Međunarodni arbitražni sud presudio je u višegodišnjem sporu grčke kompanije Mitilineos protiv Srbije zbog RTB Bora u korist grčke kompanije koja je od Srbije tražila kompenzaciju od 40 miliona dolara.

Mitilineos je 2005. godine podneo tužbu protiv Srbije zahtevajući isplatu dugovanja od RTB-a i tada je saopšteno da je RTB ostao dužan Mitilineosu 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra.

Srpska vlada je, navodi grčka kompanija, paralelno nizom zakonodavnih i administrativnih mera zabranila isplatu prethodnih obaveza bez odobrenja vlade, kao i izvršenje mera poverilaca.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here