Home DRUŠTVO Radnici Goše prekidaju štrajk, prihvatili ponudu Vlade

Radnici Goše prekidaju štrajk, prihvatili ponudu Vlade

SHARE

 

Radnici Goše su jutros odlučili da prekinu štrajk nakon dogovora rukovodstva sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), koja će sa 20 miliona dinara pomoći da se završi posao za Iran, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

Radnici će, kako je naveo, zahvaljujući tom poslu dobiti po 30.000 dinara ove nedelje i još 30.000 dinara naredne, a počeće da rade čim dobiju prvu uplatu.

“Dogovor smo postigli sa AOFI, uz asistenciju Ministarstva privrede. Vlada je dala zeleno svetlo za taj posao”, naveo je Vujičić, a prenosi B92.

Reč je, kako je naveo, o poslu koji je započet pre godinu dana, odnosno izvozu vrata za vagone u Iranu, poslu vrednom 400.000 evra i AOFI će dati Goši 20 miliona dinara kako bi taj posao mogao da se završi, što će biti za oko 20 dana.

loading...

Zatim će, prema njegovim rečima, Goša naplatiti sredstva i vratiti novac AOFI.

Kako kaže Vujičić, 20 miliona dinara biće iskorišćeno za uplate radnicima i nabavku materijala.

“Ako, na primer, novac dobijemo u petak, prvi radni dan će biti u ponedeljak”, naveo je Vujičić.

Ministar privrede Goran Knežević je nedavno izrazio uverenje da će Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke za neki dan početi da radi u određenim segmentima.

Podsetimo, Goša državi duguje više od 500 miliona dinara, a radnici nisu primili platu više od 20 meseci zbog čega štrajkuju od marta ove godine.

Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je u halama Goše 22. marta izvršio samoubistvo.

Nakon toga, Vlada Srbije je radnicima isplatila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara i izdvojila novac za pokrivanje troškova njihovog zdravstvenog osiguranja do kraja septembra ove godine.

Goša je od aprila ove godine u vlasništvu firme Lisnаrt čije je sedište nа Kipru, a pre toga je njen vlasnik bio slovački ŽOS.

Međutim, iz „Lisnarta“ se nikada nisu pojavili u Goši. Generalni direktor Milutin Šćepanović je u više navrata odbio da odgovora na pitanja Insajdera o tome ko su novi vlasnici, kakva je njihova veza sa prethodnim vlasnicima, kao i da li će se u skorije vreme pojaviti u Srbiji.

Izvor: B92

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here