Home POLITIKA Poverenik razočaran što se odlaže donošenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik razočaran što se odlaže donošenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

SHARE

 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrazio je razočaranje danas u pismu premijerki Srbije Ani Brnabić što se donošenje novog, odavno neophodnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, po ko zna koji put odlaže na neizvesno dug rok.

U pismu premijerki Srbije Ani Brnabić Šabić, povodom Modela zakona koji je dostavio Vladi, izrazio je i nerazumevanje zbog odnosa Vlade prema nastojanju Poverenika da pomogne, kao i prema Inicijativi velikog broja nevladinih organa za hitno donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je navode premijerke prema kojima Model “sadrži brojna dobra rešenja” i “predstavlja jako dobar osnov za dalji rad”, ocenio kao kurtoazne fraze bez praktičnog značaja.

“Model zakona koji je Poverenik stavio na raspolaganje Vladi zapravo je kompletan, obrazložen, u potpunosti u skladu s Poslovnikom Vlade pripremljen nacrt zakona. Njegovoj izradi značajan doprinos je dao veliki broj stručnjaka iz civilnog sektora i kompetentnih NVO”, istakao je Šabić.

loading...

On je ocenio da bi stavljanjem tog Modela u formalnu proceduru, izlaganjem kroz javnu raspravu, opservacijama i kritici zainteresovanih, uključujući tu i Radnu grupu i sva ministarstva, i potom eventualnim korekcijama teksta, Srbija mogla da u relativno dogledno vreme dobije nov neophodan zakon.

Kako je istakao, Vlada se, umesto za to, opredeljuje za “aktivnost” koja već duže od pet godina nije dala nikakav efekat i da je “i uz najbolju volju praktično nemoguće naći opravdanje”.

Poverenik podseća da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti vrlo loše, opterećeno brojnim problemima i svakodnevnim povredama prava gradjana, što je u velikoj meri uslovljeno kašnjenjima i propustima u usvajanju neophodnih zakonskih i drugih dokumenata.

Poverenik je nedavno naveo da je premijerki dostavio Model zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je uputio još 6. jula ove godine, a koji joj nisu bili uručeni.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here