Home DRUŠTVO Još jedan štrajk prosvetara 4. septembra

Još jedan štrajk prosvetara 4. septembra

SHARE

 

U 800 škola u ponedeljak, 4. septembra neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koji je za zaposlene u prosveti neprihvatljiv, najavili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Potpuna obustava rada i protest ispred Skupštine Srbije biće organizovan onog dana kada Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama uđe u skupštinsku proceduru, rečeno je danas na konferenciji za novinare ta dva sindikata.

Predsednica SOS Valentina Ilić rekla je da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama derogira Posebni kolektivni ugovor i druge benefite koje su prosvetni radnici ranije postigli posle višemesečnog štrajka.

“Taj zakon derogira Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebni kolektivni ugovor kojim smo mi dobili sve one benefite koje smo štrajkom postigli – od jubilarnih nagrada, otpremnina i ostalih zakonskih povoljnosti za zaposlene u obrazovanju”, rekla je Ilić.

loading...

Prema njenim rečima, Nacrt zakona se odnosi na četiri sektora u javnim službama – obrazovanje, kulturu, socijalu i zdravstvo.

“Ovaj zakon povlači i zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru”, navela je i dodala da su ključna stvar plate u obrazovanju.

Ona je podsetila da se SOS ranije povukao iz rada o Nacrtu zakona jer su od 50 primedbi koje je sindikat uložio usvojene četiri.

Predsednik SRPS Slobodan Brajković rekao je da je 4. septembra reč o štrajku upozorenja.

Brajković je rekao da je Nacrt zakona neprihvatljiv jer nije jedinstvena cena rada svih zaposlenih u javnim službama.

Prema rečima predstavnika sindikata SOS ima nešto više od 35.000 članova, dok SRPS ima više od 12.500 članova.

1. septembra u 750 škola biće skraćeni časovi, a u nekoliko gradova širom Srbije biće održani protesti u 12 sati, najavili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji (USPRS ).

Zahtevi USPRS-a su povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, potpisivanje Protokola kojima će plate prosvetnih radnika biti povećane i povlačenje propisa kojima su zaposleni u prosveti ostali bez posla, saopšteno je na konferenciji za novinare USPRS.

Sindikat Nezavisnost najavio jednočasovni štrajk 1. septembra

Članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” organizovaće u petak, 1. septembra jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola, najavljeno je danas.

Kako je navedeno na konferenciji za novinare , štrajk je simboličan čin otpora prema poziciji obrazovanja kakvu nameće vlast u Srbiji.

Portparolka sindikata Vesna Vojvodić Mitrović navela je da su osnovni štrajkački zahtevi izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja u obrazovanju.

Ona je objasnila da prvim zahtevom “Nezavisnost” ne traži povlačenje zakona iz procedure, već samo izuzimanje prosvetara poput vojske i policije, dok drugim zahtevom traže da Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izađu sa pismenim predlogom o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Predsednik sindikata Tomislav Živanović je rekao da će taj sindikat učestvovati u javnoj raspravi o Zakonu o zaposlenima u javnim službama koja će u ponedeljak, 4. septembra biti organizovana u Beogradu kako bi ukazali da se ne slažu sa njim. “Ne slažemo se sa takvim nakaradnim zakonom”, rekao je Živanović.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here