Home DRUŠTVO Dodeljen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča

Dodeljen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča

SHARE

 

Grad Beograd odlučio je danas da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča dodeli, na 25 godina, francusko-japanskom konzoricjumu “The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited”.

Taj konzorcijum je ponudio cenu koja predstavlja godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38.278.900 evra sa porezom na dodatu vrednost, saopštila je gradska uprava.

“Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće zaključen na 25 godina, a izabrani ponuđač, koji je privatni partner Grada biće u obavezi da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada”, rekao je gradonačelnik Siniša Mali, navodi se u saopštenju.

Naveo je i da, u tu svrhu, komunalni otpad, koji generišu fizička i pravna lica, biti iskorišćen za proizvodnju energije a svu toplotnu energiju će preuzeti Beogradske elektrane i priključiti na sistem daljinskog grejanja.

loading...

“Privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatnog odlaganja i odsustva tretmana otpada”, rekao je Mali.

Gradonačelnik je rekao i da je obaveza privatnog partnerai izgradnja nove sanitarne deponije, “u skladu sa visokim standardima i direktivama Evropske unije, kao i izgradnja postrojenja za tretman građevinskog otpada”.

“Privatni partner će biti u obavezi da vrši tretman i odlaganje komunalnog otpada tokom čitavog perioda trajanja ugovora”, istakao je gradonačelnik.

Stručnu pomoć gradu dala članica Svetske Banke

U konkurentnom dijalogu, koji se odvijao u tri kruga, učestvovalo je pet kandidata, a konačnu ponudu je podneo konzorcijum “The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited”.

Stručnu pomoć Gradu Beogradu u svim fazama sprovođenja postupka konkurentnog dijaloga pružila je Međunarodna finansijska korporacija (International Financial Corporation – IFC), članica grupacije Svetske banke.

Deponija u Vinči je najveća deponija na teritoriji Beograda i u upotrebi je od 1977. godine. Deponija se prostire na 68 hektara i na nju se dnevno odlaže oko 2.700 tona smeća.

Javno-privatno partnerstvo kao rešenje kritikovao je pokret Ne da(vi)mo Beograd ističući da je izgradnja spalionice koja je planirana „problematična sa ekološkog, socijalnog, ali i ekonomskog aspekta“.

Pokret NDBGD je postavio pitanje ministru Trivanu da li građani mogu da očekuju da jedna od posledica javno-privatnog partnerstva u tom slučaju bude pritisak na povećanje cene komunalne usluge tretmana otpada.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here