Home POLITIKA Ivanović: Dogovor sa Albancima tek po ulasku Srbije u EU

Ivanović: Dogovor sa Albancima tek po ulasku Srbije u EU

SHARE

 

Lider Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović izjavio je da je unutrašnji dijalog o Kosovu najvažnije pitanje za Srbe. Dogovor sa Albancima, biće moguć tek po ulasku Srbije u EU, rekao je Ivanović na N1.

On smatra da bi i Srbija trebalo da se prema EU postavi tako da u članstvo bude primljena kao celovita zemlja, zajedno sa Kosovom, s tim što se na Kosovu ne bi primenjivalo evropsko zakonodavstvo. članstva u EU.

Prema rečima Ivanovića, život u Mitrovici je napet i građani se osećaju nebezbednije nego pre tri i po godine. Smatra i da je pre 18 godina bilo logično da se ljudi osećaju nebezbedno i da se tada znalo sa koje strane dolazi opasnost.

“Sada to deluje kao unutrašnja opasnost, i to brine ”, ističe on.

loading...

Kako je rekao, Srbi trenutno nemaju sagovornika na Kosovu, jer je za Prištinu pitanje statusa pokrajine rešeno i Albanci smatraju da nemaju šta da izgube.

Ivanović je najavio i da će se kandidovati za gradonačelnika Severne Mitrovice i kaže da je već započeo kampanju na društvenim mrežama, s obzirom na malu mogućnost da predstavi svoj program u medijima.

On smatra i da je Kosovo ušlo u period političke neizvesnosti koja će trajati bar još sedam, osam godina. Iako veruje da će koalicija PAN, odnosno tzv. ratna koalicija Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja, na kraju uspeti da formira vladu, ali sa veoma tankom većinom koja ne može dugo da opstane zbog čega će, kako očekuje, na Kosovu ubrzo biti održani vanredni izbori.

Odlučujuće glasove za formiranje nove vlade mogla bi da ima Srpska lista, naveo je.

Povodom lokalnih izbora koji će se na Kosovu održati krajem oktobra naveo je da je nivo demokratske svesti nizak i da očekuje dosta tešku kampanju.

Ivanović očekuje i da se u ponovljenom procesu koji se vodi protiv njega zbog navodnih ratnih zločina, do kraja godine donese oslobađajuća presuda. Veruje i da su sudije uvidele da je svedok prilagodio svoju novu izjavu žalbi odbrane i da je time njegov iskaz postao apsolutno neprihvatljiv.

Izvor: N1, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here