Home POLITIKA Brnabić: Odnosi Srbije i Albanije nikad bolji zahvaljući ličnom prijateljstvu Vučića i...

Brnabić: Odnosi Srbije i Albanije nikad bolji zahvaljući ličnom prijateljstvu Vučića i Rame

SHARE

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za albansku televiziju Oranews da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i dodala da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda Prištine postoji i da će on uskoro biti nastavljen.

Premijerka je rekla da treba raditi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i treba nastaviti sa sprovođenjem dogovorenog Briselskim sporazumom.

„Srbija je uradila mnogo na ispunjavanju obaveza preuzetih tim sporazumom i očekujemo da to isto uradi i Priština posebno kada je reč o delu sporazuma koji se odnosi na život srpske zajednice”, rekla je Brnabić.

Ona smatra da su odnosi između Srbije i Albanije bolji nego ikada, što je vrlo pozitivan znak, a za takve odnose je zaslužno i „lično prijateljstvo” predsednika Srbije i premijera Albanije, izjavila je Brnabić za list „Albanian dejli njuz”, na marginama neformalnog sastanka šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u subotu u Draču.

loading...

„To pokazuje koliko je važno da se često sastajemo, jer takvo prijateljstvo je pretočeno u ekonomsku i društvenu agendu obe zemlje”, rekla je ona.

Brnabić je istakla da, kao novi premijer Srbije, namerava da nastavi bilateralnu saradnju dve zemlje i da „nadgrađuje ono što je predsednik Vučić započeo sa premijerom Ramom”.

Ona je, govoreći o odnosu Beograda i Prištine, rekla da je „dijalog uvek dobra stvar” i da je neophodno da se nastavi.

„Srbija je duboko posvećena regionalnoj stabilnosti i otvorena je za dijalog sa Prištinom. Mislim i da je predsednik po tom pitanju bio veoma jasan i ja sam kao premijerka saglasna. Vlada je posvećena tom cilju. Ne vidim drugi način da ovaj region bude stabilan, a bez stabilnosti, nema boljitka za sve građane”, istakla je Brnabić.

Ona je izrazila očekivanje da će i Priština biti otvorena i posvećena dijalogu.

„U regionu je ostalo međutim još mnogo posla, a postoje otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, Srbije i Hrvatske, pa Beograda i Prištine“, dodala je Brnabić.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here