Home POLITIKA Vulin: Niko Skatu ni Čepurinu ne kaže da su poltroni

Vulin: Niko Skatu ni Čepurinu ne kaže da su poltroni

SHARE

 

Vučić je skroman, ali to ne znači da Srbija treba da bude neuređena država, rekao je ministar Aleksandar Vulin u odgovor na pitanje novinara kako vidi izjavu predsednika Srbije da ne želi da se njegove fotografije postavljaju u objektima Vojske Srbije.

„Predsednik Aleksandar Vučić ne želi da se postavljanje njegovih fotografija u institucijama koristi kao napad na Srbiju i zato odbija tu inicijativu, iako je ona u skladu sa zakonom“, izjavio je ministar.

On dodaje i da kritičari tog njegovog predloga, kako kaže, nisu nikada rekli, “da kada čekaju satima na prijeme u strane ambasade, da su oni poltroni i šlihtare zato što u prostorijama drže slike svojih predsednika”.

„Niko od njih nije rekao američkom ambasadoru Kajlu Skatu da je običan poltron, jer drži Trampove slike, niti Čepurinu, jer drži Putinove. Moja inicijativa da se Vučićeve fotografije postavljaju u prostorije Vojske Srbije je u skladu sa zakonom i procedurama i podržale su je sve uprave Vojske i Generalštaba,“ rekao je ministar odbrane i dodao da Vojska razume potrebu da se institucionalno uredi pozicija vrhovnog komandanta.

loading...

„Ne postoji nijedna ozbiljna vojska u svetu koja nema u svojoj prostoriji slike vrhovnog komandanta“, istakao je on.

Vulin je podsetio da nikome nije smetalo da se postavljaju slike Borisa Tadića dok je bio predsednik.

Podsetimo, ministar odbrane Aleksandar Vulin je pre tri dana praktično potvrdio da je pokrenuo inicijativu da se u službene prostorije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane postave fotografije predsednika Republike Aleksandra Vučića. On je, naime, rekao da će se o tome izjasniti kada se završe interne procedure.

Vulin je izjavio da predsednik odražava jedinstvo države, a novinarku Insajdera optužio da je isfrustirana predsednikom Vučićem. Premijerka Ana Brnabić je takođe navela da nema ništa protiv da se jača kult nacionalnih simbola Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak izjavio da se ne slaže s inicijativom ministra odbrane Aleksandra Vulina da njegove slike vise u kabinetima u vojsci i Ministarstvu odbrane.

Vučić je pozvao i kritičare ideje o njegovim slikama u vojsci da ne vode hajku ni protiv koga.

“Vi time što ćete da govorite protiv mojih slika kojih nema ili ima neuporedivo manje nego što je bilo Tadićevih slika, samo ćete ljuidima reći ‘volite Vučića još više'”, izjavio je Vučić.

Insajder: Pripadnik vojske ne ističe politička obeležja i uverenja

Upotrebu simbola, prema istraživanju novinara Insajdera, detaljnije definiše Pravilo službe Vojske Srbije. Reč je o dokumentu na kojem stoji oznaka „službena tajna interno“, ali je uprkos ovoj oznaci na internetu objavljeno Pravilo službe koje je 2012. potpisao predsednik Srbije Boris Tadić.

Prema tom dokumentu, ovo pitanje je bilo regulisano članom 86.

Tu između ostalog izričito stoji da se u službenim prostorijama, odnosno u kabinetima vojnih čelnika „na vidnom mestu postavljaju državna zastava na koplju s postoljem, mali grb Republike Srbije i grb Vojske Srbije“, dok u ostalim prostorijama kao što su vojnički klubovi mogu da se postave i „…biste, umetničke slike, fotografije, skice, šeme, cveće i slično“.

Takođe, prema Zakonu o Vojsci, u članu 13. jasno stoji da pripadnik Vojske Srbije u vršenju službe „ne ističe stranačka ili druga politička obeležja i ne izražava svoja politička uverenja“.

Izvor: Blic, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here