Home POLITIKA Susret lidera Zapadnog Balkana u Draču

Susret lidera Zapadnog Balkana u Draču

SHARE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvuje na sastanku predsednika vlada regiona u albanskom gradu Draču.

U Draču je sve spremno za sastanak lidera Zapadnog Balkana na kome će premijeri država u regionu razgovarati saradnji i jačanju integracijskih procesa Zapadnog Balkana. Skup će biti prilika da se ukaže na značaj regionalne stabilnosti i sprovođenja reformskih procesa, koji su ključni preduslovi za ekonomski oporavak, razvoj i dostizanje evropskih standarda celog regiona.

Suret čiji je domaćin albanksi premijer Edi Rama počeće u 10.15 u “Melisa” rezidenciji na obali Jadranskog mora. Srbiju predstavlja predsednica Vlade Ana Brnabić koja će se, kako je ranije najvaljno, u Draču sresti sa predsednikom Vlade Makedonije Zoranom Zaevim. To će biti njihov prvi susert od izbijanja političke i diplomatske krize između Srbije i Makednoje ali i prvi susret posle razgovora dva premijera u Trstu kada je Zoran Zaev obećao premijerki Srbije da će Makedonija biti suzdražana u glasanju da Kosovo postane člna Uneska.


Pored predsednika vlada regiona, učestvovaće  i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore ovih zemalja. Kako prenosi RTS, učesnici će razgovarati o regionalnoj saradnji i mogućnostima olakšavanja prekograničnog kretanja robe, stvaranja efikasnog transporta, digitalnoj ekonomiji, trgovini i ulaganjima.

Pored lidera Zapadnog Balkana sastanku u Draču trebalo bi da prisustvuju i komesar EU za dobrosusedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han kao i potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here