Home POLITIKA “SUPERMEN”: Srbija stalno u krizi sa susednim zemljama, a sve ih rešava...

“SUPERMEN”: Srbija stalno u krizi sa susednim zemljama, a sve ih rešava Vučić! Evo i kako! I šta nas očekuje

SHARE
youtube printscreen

Srbija je skoro stalno u kriznom odnosu sa nekim od suseda, bilo da je reč o prisluškivanju, trgovini, pa čak i optužbama za državni udar. Mediji posebno pojačavaju efekat krize, kao i ulogu Aleksandra Vučića u rešavanju tih kriza, ocenjuju sagovornici.

Od ubeđivanja Milorada Dodika da odustane od referenduma, do rešavanja poslednje krize sa Makedonijom, poduži je spisak trzavica sa susedima, koje je, bar prema pisanju medija, rešio jedan čovek. Rešavao ih je cvećem, čokoladama, a u slučaju Makedonije – telefonskim pozivom.

Kakve su to onda krize, ako se rešavaju na ovakav način?
“Kriza se može rešiti telefonskim pozivom samo ako ste vi taj koji je tu krizu i stvorio, onda vam je najlakše da se tako reši. Jedino što je novo u celoj ovoj priči je što to nije radio na ovako drastičan način na spoljnom planu. Bilo je trzavica sa Hrvatskom, ali nije bilo ovako drastičnih mera kao što je zatvaranje ambasade”, kaže novinar Vremena Dejan Anastasijević.

I Novinarka Danasa Safeta Biševac smatra da je potez države bio neuobičajen, a da je potez predsednika – uobičajen.

“Ja nisam ni sumnjala da će predsednik jednim telefonskim pozivom rešiti problem između Beograda i Skoplja. Međutim, smatram da do zaoštravanja odnosa između dve zemlje nije ni smelo da dođe. Srbija je to trebalo da reši diplomatski, bez podizanja tenzija i bez povlačenja ambasadora”, ocenjuje Biševac.

Kriza u odnosima sa susedima stigla je i do Skupštine Srbije, gde je opozicija postavljala pitanja Vladi.

loading...

“Da li se diplomatskim ratom skreće pažnja sa koalicijom koju će Srpska lista da napravi sa Haradinajem”, upitao je poslanik Demokratske stranke Balša Božović.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović ocenio je da povlačenje kompletnog osoblja iz ambasade liči na meru posle koje sledi bombardovanje i rat, a Sanda Rašković Ivić poručuje da bi bilo dobro da službe bezbednosti kažu o čemu se radi da ne bi bilo “rekla-kazala”.

Iz vlasti nema odgovora o čemu se stvarno radi, ali podsećaju da je prethodna vlast proterala ambasador Makedonije pošto je ta zemlja priznala Kosovo 2008. godine.

“U Srbiji vlada mir, u regionu je mir, a za vreme njihove vladavine, koji su upropastili Srbiju od 2000. do 2012. desile su se mnoge katastrofe, između ostalog i na planu spoljne politike”, rekao je u Skupštini poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović.

A plan spoljne politike uvek je povezan sa planovima na unutrašnjoj političkoj sceni kažu sagovornici. To znači da nas očekuju burni meseci.

Vučić zna šta je Makedonija radila…

Izvor: N1

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here