Home DRUŠTVO Priprema terena za jarbol i gondolu

Priprema terena za jarbol i gondolu

SHARE

Gradski čelnici obišli rekonstrukciju parka na Ušću, projekat star nekoliko godina, gde će se od sledeće godine vijoriti ogromna srpska zastava

* Bogdanović: Godinama je tema rekonstrukcija tog parka, imali smo i gotov projekat za gondolu. Ti projekti se sada realizuju u kontekstu “Beograda na vodi”

Ideja za rekonstrukciju parka Ušće postoji već nekoliko godina, otkrivaju stručnjaci, iako gradski čelnici ovih dana užurbano rade na tom projektu, predstavljajući ga kao novu ideju na čijim temeljima će izrasti jarbol i gondola i panoramski točak – budući “nacionalni simboli” i turističke atrakcije čija je ukupna vrednost još uvek nepoznata.

Projekat izgradnje velikog jarbola će Beograd koštati, uz devet manjih od 30 metara na ulazima u grad, više od 350 miliona dinara, a veliki stub biće postavljen između tržnog centra “Ušće” i Malog ratnog ostrva, gde se nalazi baza rečne flote Vojske Srbije. Građevinski projekat radi preduzeće “Energoprojekt”.

Pored jarbola, najave su da će se na Ušću graditi gondola koja će povezati park Ušće sa Kalemegdanom i panoramski točak, kao još neke od turističkih atrakcija u srpskoj prestonici.
Čitav poduhvat rekonstrukcije parka Ušće, pored isticanja nacionalnih obeležja, ističe u prvi plan turističku atrakciju u vidu jarbola sa trobojkom, “po ugledu na druge zemlje sveta”. Upravo to kritikuje Bojan Kovačević, predsednik Akademije arhitekture Srbije.

– Ovaj poduhvat predstavlja atrakciju za koju Beograđanima uopšte nije jasno da li treba ili ne treba da postoji. Treba samo pogledati koje zemlje već imaju jarbol. Popis tih zemalja sve govori, sa njima smo u istoj grupi, kaže Kovačević.

Na listi zemalja koje imaju jarbol a kojima će se uskoro priključiti i Srbija su Saudijska Arabija, Tadžikistan, Severna Koreja i Turkmenistan.

loading...

Grandioznost projekta najbolje se ogleda u njegovim predviđenim dimenzijama – visina jarbola od 120 metara je za čitavih 20 metara viša od “Beograđanke”, dok su dimenzije zastave Srbije 20 puta 30 metara.

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić za Danas navodi da najavljene turističke atrakcije nisu uopšte neophodne, iako je “uređenje zapuštenog parka za Beograd lepa stvar”.

– Podizanje jarbola je potpuno neprimerena stvar, pored Pobednika i ostalih simbola grada. Mislim da je jedina funkcija tog stuba sa zastavom da se pravimo važni, u najgorem smislu te reči. Što se tiče gondole, mislim da je to nepotrebna stvar koja ugrožava vizuru i oblik Kalemegdana, ističe Bobić.

Iako gradski čelnici često najavljuju nove projekte i turističke atrakcije, Ružica Bogdanović, urbanistkinja, kaže za Danas da aktuelna vlast pokreće projekte za koje je već prethodno urađena dokumentacija i da to nisu “nove stvari i nove ideje kakvim ih oni predstavljaju”.
– Mnogo godina je tema rekonstrukcija tog parka, još u vreme dok sam bila predsednik Društva urbanista Beograda smo uradili nekoliko konkursa. Što se tiče gondole, imala sam svojevremeno okrugli sto na temu održivog transporta, sa gotovim projektom za gondolu. Gotov projekat koji nikada nije realizovan. Takvi projekti, koji su godinama tema, sada ulaze u realizaciju u kontekstu Beograda na vodi – navodi Bogdanović. Podizanje jarbola nije želela ni da komentariše.
Radovi na rekonstrukciji parka na Ušću počeli su pre nekoliko dana, a očekuje se da prvi deo radova, čija je vrednost 200 miliona dinara, bude gotov do 20. oktobra ove godine. Kako je pri obilasku radova najavio gradski menadžer Goran Vesić, ovaj deo parka biće gotov do tog datuma zbog otvaranja Muzeja savremene umetnosti.

Posle gradskog menadžera, radove je obišao i gradonačelnik Siniša Mali, koji je najavio da će budući izgled parka sadržati sedam tematskih celina, za nauku, umetnost, muziku…
– Na celom prostoru biće podignut veliki broj igrališta za decu i zabavu, teretana na otvorenom, muzički i naučni delovi sa svojim sadržajem. Takođe, radiće se staze za trčanje i vožnju biciklom, a ceo projekat biće završen u naredne dve do tri godine, izjavio je Mali.

Kada je ranije ove godine najavljena izgradnja jarbola na Ušću, visokog 120 metara sa koga će se vijoriti srpska trobojka, državni zvaničnici su pravdali takav megalomanski poduhvat rečima da se “time jača kult zastave kao nacionalnog simbola”.

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here