Home DRUŠTVO Poverenik: Tužilaštvo mora da dostavi informacije o postupku protiv Siniše Malog

Poverenik: Tužilaštvo mora da dostavi informacije o postupku protiv Siniše Malog

SHARE

 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je naložio je Višem javnom tužilaštvu da novinarki portala “Pištaljka” dostavi informacije u vezi sa predmetom koji se vodi u Tužilaštvu protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika iz ovih informacija može se saznati koji je broj navedenog predmeta, zbog kojih krivičnih dela se vodi i u kojoj fazi se nalazi, koje radnje je Tužilaštvo preduzelo u tom predmetu, kao i da li je Siniša Mali saslušan i kada.

Takođe, tražene informacije su kako navodi Poverenik i šta je Tužilaštvo preduzelo povodom Izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije iz avgusta 2016. godine, kao i kada je Tužilaštvo dobilo izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o kontroli finansijskih aktivnosti Siniše Malog koju je Uprava vršila po prijavi Hypo Alpe-Adria banke iz 2009. godine, i šta je preduzelo povodom istog.

Poverenik podseća da je Više javno tužilaštvo prethodno odbilo zahtev tražioca informacije uz obrazloženje da je reč o predmetu koji je formiran na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije koji se vodi pod oznakom “strogo poverljivo”, pa je tražilac informacija podneo žalbu.

loading...

U toku postupka Tužilaštvo nije pružilo nikakav dokaz, nikakvu konkretnu informaciju u prilog tome da je klasifikovanje kao “strogo poverljivo” izvršeno na način koji bi bar formalno bio u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, dodaje Šabić.

U saopštenju se dodaje i da je čak Tužilaštvo pružilo dokaze o tome da je klasifikovanje informacija kao “strogo poverljivih” ono bi i dalje bilo dužno da dokaže da bi odavanjem traženih informacija mogle nastupiti teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom.

“Tvrdnja da bi po interese Republike Srbije, zbog saopštavanja javnosti informacija o broju predmeta ili o tome da li je Tužilaštvo nešto preduzimalo povodom sumnji u zakonitost sticanja imovine ili izvršenja krivičnog dela od strane bilo kog funkcionera, mogla nastupiti bilo kakva, a pogotovo “teška šteta”, sasvim očigledno je u sukobu ne samo s pravnom, nego i elementarnom logikom” zaključuje se u saopštenju Poverenika.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije čak 29 nekretnina, od kojih se samo dve, garaža i petosoban stan, vode na njegovo ime.

Izveštaj o imovini Siniše Malog, koji je Agencija za borbu protiv korupcije objavila, prosleđen je i Višem javnom tužilaštvu.

Agencija za borbu protiv korupcije prvo je dva meseca odbijala da dostavi podatke o imovini gradonačelnika, kao i podatke i dokumentaciju u vezi s istragom koja se vodi protiv njega zbog skrivanja imovine, a dokumenta je dostavila tek pošto je poverenik za informacije od javnog značaja prihvatio žalbu novinara Pištaljke.

Ovaj portal je objavio da je poverenik Agenciji naložio da zatamni sve lične podatke, ali je Agencija zatamnila “mnogo više”.

Izvor: Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here