Home DRUŠTVO Od septembra oko 700 dece migranata kreće u škole u Srbiji

Od septembra oko 700 dece migranata kreće u škole u Srbiji

SHARE

 

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je danas da će od 1. septembra u škole krenuti oko 700 dece migranata zajedno sa vršnjacima iz Srbije, i dodao da će najveći broj dece biti u beogradskoj opštini Palilula i u Šidu.

“Dobro je da ta deca nemaju rupu u obrazovanju. Bez obzira da li će se vratili ili ostati, oni treba da uče”, kazao je Cucić za RTS.

On je dodao da se u Srbiji trenutno nalazi nešto manje od 4.500 migranata, od kojih će možda ostati njih oko 100, do 120.

“Migranti su sada svesni da će duži period provesti u Srbiji pre nego što odu, ali znaju i da imaju mogućnost da ostanu u Srbiju, mada je broj onih koji to žele veoma mali”, rekao je Cucić.

loading...

On je dodao da ima i onih koi se dobrovoljno vraćaju u svoje zemlje porekla, što je najčešće Avganistan, a dosta njih se vraća i u Grčku.

“Bez međunarodnih organizacija za migracije, dobrovoljno u Grčku vratilo oko 200 migranata, a oni koji su se vratili u Avganistan, koristili su pomoć UN, njih oko 500 ljudi”, objasnio je komesar za izbeglice.

On je ocenio da je sada za migrantsku krizu Evropa mnogo spremnija, kao i Turska, jer su, kako je objasnio,  preduzete sve mere da nikad više ne dođe do takvog pliliva migranata.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here