Home POLITIKA Aleksandar Obradović, bivši direktor EPS-a, postavljen za savetnika makedonskog premijera

Aleksandar Obradović, bivši direktor EPS-a, postavljen za savetnika makedonskog premijera

SHARE

 

Bivši direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović postavljen je u Kabinetu premijera Makedonije za spoljnog saradnika za ekonomska pitanja i saradnju sa zemljama u regionu, objavio je danas portal MKD.mk.

Kako se navodi, visina Obradovićeve mesečne nadoknade je 72.000 denara (oko 144.000 dinara).

Portal navodi da je tu informaciju dobio kao odgovor od službe Vlade Makedonije za informisanje i podseća da je Obradović nedavno spominjan kao mogući direktor državne energetske kompanije Elektrane Makedonije (Elem).

Obradović je, navodi se, nedavno dobio državljanstvo Makedonije Vladinom odlukom, u postupku koji se primenjuje za osobe koje su od posebnog ekonomskog, kulturnog, sportskog ili drugog nacionalnog interesa.

loading...

“Prema izjavama (makedonskog) premijera Zorana Zaeva, Obradović je bio planiran za prvog čoveka Elema, ali se čini da je Vlada od toga odustala nakon (negativnih) napisa po medijima o bivšem direktoru EPS”, navodi MKD.mk.

Mediji su prethodno objavili da je Obradović dobio kancelariju u Elemu, a najveća makedonska opoziciona partiija VMRO DPMNE ocenila je da je Obradović “kontroverzni balkanski mešetar” i izrazila sumnju da Zaev namerava da ga postavi za direktora državne energetske kompanije i da bi to mogao da bude prvi korak u njenoj rasprodaji.

Aleksandar Obradović je na mesto direktora EPS postavljen početkom oktobra 2014 , a smenjen je u martu 2016. NJemu je, kako su tada izveštavalil mediji, zamereno kako je sprovodio plan reorganizacije EPS-a i što se nije pridržavao mera štednje predviđenih u državnim organima i institucijama.

Obradović je od 6. septembra 2012. bio vršilac dužnosti direktora EPS, a od tada mu je mandat produžavan u dva navrata.

On jeprezhodno bio regionalni direktor češke energetske kompanije ČEZ-za Srbiju, radio u konsultantskoj kući Artur D’Litl gde je vodio restrukturiranja mnogih evropskih kompanija, a u francuskom “Lafaržu” bavio se poslovima strategije i investicija.

U Pragu je završio studije ekonomije i biznisa na Univerzitetu Anglo-amerikan, dok je master studije završio na Univerzitetu u Pitsburgu u SAD.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here