Home DRUŠTVO Vulin: Žao mi je što imate frustraciju Vučićem…

Vulin: Žao mi je što imate frustraciju Vučićem…

SHARE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin praktično je potvrdio da je pokrenuo inicijativu da se u službene prostorije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane postave fotografije predsednika Republike Aleksandra Vučića. On je naime rekao da će se o tome izjasniti kada se završe interne procedure.

Na pitanje novinara Insajdera da li je to kršenje Zakona o Vojsci kojim se brani da pripadnici Vojske ističu politička obeležja, a imajući u vidu da je predsednik države ujedno i predsednik političke partije, ministar Vulin se pozvao na Ustav, tačnije na član 111. u kojem doslovno piše:

„Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije“.

Zakon o Vojsci je mnogo precizniji, pa tako u članu 13. jasno  stoji da pripadnik Vojske Srbije u vršenju službe „ne ističe stranačka ili druga politička obeležja i ne izražava svoja politička uverenja“.

Na pitanje da li je isticanje fotografije predsednika u službenim prostorijama preterana personalizacija države, Vulin je rekao:

loading...

„Draga i poštovana koleginice meni je zaista žao što vi imate toliku frustraciju koja se zove Aleksandar Vučić i zajedno sa njim upoređujete sve što ima veze sa njim…“, rekao je između ostalog ministar odbrane.

Zakon o Vojsci definiše i upotrebu simbola i obeležja, iako ne do kraja precizno. Ono što Zakon jasno propisuje jeste da odluku o izgledu i korišćenju simbola, donosi predsednik Republike, na predlog ministra odbrane.

„Postojanje, izgled i korišćenje simbola i obeležja… uređuje predsednik Republike, na predlog ministra odbrane“, navodi se u Zakonu o Vojsci.

Upotrebu simbola, prema istraživanju novinara Insajdera, detaljnije definiše Pravilo službe Vojske Srbije. Reč je o dokumentu na kojem stoji oznaka „službena tajna interno“, ali je uprkos ovoj oznaci na internetu objavljeno Pravilo službe koje je 2012. potpisao predsednik Srbije Boris Tadić.

Prema tom dokumentu, ovo pitanje je bilo regulisano članom 86.

Tu između ostalog izričito stoji da se u službenim prostorijama, odnosno u kabinetima vojnih čelnika „na vidnom mestu postavljaju državna zastava na koplju s postoljem, mali grb Republike Srbije i grb Vojske Srbije“, dok u ostalim prostorijama kao što su vojnički klubovi mogu da se postave i „…biste, umetničke slike, fotografije, skice, šeme, cveće i slično“.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here