Home DRUŠTVO Petrić: Položaj radnika nikada gori

Petrić: Položaj radnika nikada gori

SHARE

Nezavisni sindikat JKP “Gradska čistoća” oštro je reagovao na skorašnju izjavu gradonačelnika Siniše Malog da se “položaj zaposlenih u gradskim javnim preduzećima poboljšava”, kao i da saradnja sa sindikatima tih preduzeća daje rezultate.

“Naprotiv, istina je da položaj zaposlenih nikada nije bio gori i da socijalno-ekonomski dijalog, pogotovo na nivou preduzeća, ne postoji”, ukazao je Milan Petrić, predsednik Nezavisnog sindikata “Gradske čistoće”.

Obraćajući se gradonačelniku, Petrić u saopštenju kaže da u tom javnom preduzeću postoji grupa od gotovo hiljadu ljudi, radno angažovanih i to uglavnom na privremeno povremenim poslovima, koji “ne smeju da odu na bolovanje jer se plaše da im nakon toga ugovori neće biti produženi”.

Kako Petrić navodi, uprkos obećanjima da će taj problem biti rešen, Mali nije održao ni jedan sastanak sa reprezentativnim sindikatima na tu temu, ali ni na bilo koju drugu.

Petrić dodaje da ti ljudi dobijaju obećanja da će biti primljeni u stalni radni odnos “pred svake izbore”. “Pričamo o ljudima kojima se uz pomoć zloupotrebe zakona uskraćuje pravo primanja u stalni radni odnos, a koji rade na privremeno povremenim poslovima i po 12 godina”, navodi on.
Petrić podseća da Nezavisni sindikat, kao reprezentativni sindikat “Čistoće”, nije ni na koji način učestvovao u koncesijama delova preduzeća, iako to u Kolektivnom ugovoru stoji.

“Svi napori, dopisi, usmeni pokušaji za sastankom na kome bi nas upoznali sa stanjem su bili bezuspešni. Pa kako to nazivate socijalno ekonomskim dijalogom? Pre će biti da je monolog unutar menadžmenta grada i preduzeća”, navodi Petrić i dodaje da predstavnici radnika nisu dobili nikakve informacije o tome šta se dešava sa delom preduzeća i kakav je status ostatka preduzeća u slučaju odlaska deponije u privatno vlasništvo, šta se dešava sa cenama, ili da li će građani skuplje plaćati deponovanje smeća.

loading...

“U Vašem radu nema transparentnosti, nema socijalnog dijaloga, ne uvažavate postojeće organizacije, osim onih koji Vam sufliraju, i niste održali svoje obećanje da ćete rešiti probleme. Možda ste Vi zadovoljniji, radnici nisu”, zaključio je Milan Petrić.

Podsetimo, Siniša Mali je tokom obilaska pogona GSP Beograd na Dorćolu rekao da je sa radnicima, sindikatima i rukovodstvom tog preduzeća razgovorao o unapređenju položaja radnika i njihovih naknada. On je izjavio da “odnosi sa sindikatima u GSP nikada nisu bili bolji, a sve odluke se donose zajedno i to u zajedničkom cilju”, te da “ekonomsko-socijalni dijalog, uspostavljen  pre tri godine, daje rezultate i treba da bude jedini način rešavanja problema u svih 17 gradskih javnih preduzeća”.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here