Home DRUŠTVO Ocene i izostanci "na klik"

Ocene i izostanci "na klik"

SHARE

Od 1. septembra u 200 osnovnih i srednjih škola uvodi se elektronski dnevnik, u okviru projekta “eProsveta” Ministarstva prosvete, koji će olakšati nastavnicima vođenje administracije, a roditelji će u svakom trenutku moći da vide ocene, izostanke i napomene o učenju i vladanju svoje dece.

Osnovne škole koje učestvuju u ovom projektu preći će na elektronsku evidenciju dok će srednje škole zbog zakonskih ograničenja morati da vode i “papirnu”. Pošto će e-dnevnik zameniti klasičan, nastavnici će i dalje imati pedagoške sveske, u koje će beležiti pluseve, minuse, ocene sa petnaestominutnih provera znanja i slično.

Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide ocene samo iz svog predmeta. Jedini koji može da ima uvid u ocene iz svih predmeta su razredni starešina i direktor škole. Ukoliko nastavnik unese pogrešnu ocenu, neće moći sam da je ispravi već mora da pošalje zahtev za ispravku, a novu ocenu sme da unese jedino direktor škole. U sistemu se beleže svi unosi, tako da će se u svakom trenutku znati ko je i kada prepravljao ocene, pojasnio je Bojan Radić, rukovodilac ovog projekta.

– Psiholozi su nam tražili da roditelji mogu da vide ocene sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditelju koju ocenu su dobili i zašto. Psiholozi su takođe sugerisali da se u napomene ne unose samo negativni komentari nastavnika već i pozitivni. U školama koje od septembra učestvuju u pilot-projektu roditeljima neće biti odmah podeljene šifre za ulaz u sistem, a dobiće ih kada škole procene da su za to spremne, jer pre toga moraju da se uhodaju nastavnici. Naravno da se neće čekati maj da roditelji dobiju šifre – kaže Radić, napominjući da je u narednoj fazi projekta planirano da roditelji SMS porukama dobijaju redovne informacije o izostancima svoje dece.


U pilot fazi direktori škola moći će da vide kako je prema uspehu rangirana njihova škola prema ocenama, broju izostanaka i uspeha na takmičenjima, ali će rang-lista biti anonimna jer će se videti samo na kom su mestu, a porediće se obrazovne ustanove koje učestvuju u pilot-projektu.

Mogućnost da sistem “padne”, prema Radićevim rečima, svedena je na minimum. On navodi da e-dnevnik ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su 24-časovni fizički nadzor sistema i korisnička podrška. Autentifikacija zaposlenih u školama je dvostepena, što znači da pored imena i lozinke postoji još jedan nivo zaštite pristupa sistemu.

loading...

“eProsveta” ima pet servisa, a naredni korak o kojem se razmišlja je uvođenje e-lektire.

 

Podatke unose nastavnici

 

Sve škole koje učestvuju u pilot-projektu su opremljene računarima tako da će podatke unositi nastavnici, a obrazovne ustanove sukcesivno će se priključivati kako se budu obezbeđivali tehnički uslovi za to. Nadležni nisu mogli da procene koliko će vremena biti potrebno da se elektronski dnevnik uvede u sve obrazovne ustanove u Srbiji. Zanimljivo je da se u startu za učešće u pilot-projektu prijavilo 800, od ukupno 1.800 škola u našoj zemlji.

 

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here