Home POLITIKA Nedimović: Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaštićeni i građani i prirodni resurs

Nedimović: Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaštićeni i građani i prirodni resurs

SHARE

Ministar poljoprivede Srbije Branislav Nedimović ponovio je danas da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će otežati strancima kupovinu domaćih oranica, u potpunosti štite interese građana Srbije, ali i zemljište kao prirodni resurs.

“Mi smo ovim izmenama zakona otvorili pristup građanima EU našem zemljištu, što smo dužni prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali smo dali i stroge uslove pod kojima to može da se sprovrede”, rekao je Nedimović novinarima.

Pre svega, kako je naveo Nedimović, građani EU su ograničeni u pogledu površina poljoprivrednog zemljišta koje mogu da dobiju i vremena koje moraju da provedu u Srbiji da bi postali vlasnici zemljišta.

Prema njegovim rečima, kritičari izmene Zakona o poljoprivednom zemljištu mešaju pravo svojine i pravo zakupa i neosnovano kritikuju državu da nije u dovoljnoj meri zaštitila poljoprivredno zemljište od mogućnosti da ga kupuju strane kompanije nakon loše ispregovaranog SSP.

loading...

On je precizirao da kad neko osnuje firmu u Srbiju, ona automatski postaje domaća firma i ima sva prava kao i domaće firme, dok se prava stranih pravnih lica regulišu međudržavnim sporazumima.

Skupština Srbije održaće vanrednu sednicu u četvrtak, 24. avgusta, na čijem je dnevnom redu Predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je da državljani članica Evropske unije mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, ali pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemljište, da najmanje tri godine obradjuju zemljište koje je predmet kupovine, i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija se obavezala da od 1. septembra ove godine omogući strancima trgovanje poljoprivrednim zemljištem. Srbija je jedina zemlja koja je u postupku pregovora o pridruživanju prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta, dok su druge zemlje tu obavezu imale tek nakon ulaska u EU.

Zbog toga je zakon stavljen u procedure po hitnom postupku.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here